Detail publikace

Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR

ŠMÍD J. GODÁLOVÁ Z. PIKNOVÁ L. KUCHTA T.

Originální název

Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR

Anglický název

Identification of soybean in foodstuff by real-time PCR

Typ

abstrakt

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Na detekci sóje (Glycine max) v potravinách jsme použili real-time PCR orientovanou na gen lec kódující lektin specifický pro sóju. Na tuto cílovou sekvenci byl orientovaný PCR systém s primery Le2F a Le2Rbis a se sondou Le2P typu Taqman. V databázi GenBank se nenašla žádná homologická sekvence u příbuzných druhů rostlin. Amplifikovatelnost DNA všech vzorek byla ověřena systémem TR03/04/Pb. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (2,75 pg) a praktický detekční limit (0,02 %). Celý navržený systém na detekci sóje v potravinářských výrobcích byl testován na reálných vzorcích potravin z běžné prodejní sítě, výsledky byly většinou ve shodě s údaji o obsahu sóje v potravinách na jejich obalech.

Anglický abstrakt

We used real-time PCR oriented on gene lec that coded lectin specified to soy for soybean detection in the food. On this target sequence was directed PCR system with primers Le2F and Le2Rbis and Le2P Taqman type probe. In the GenBank database, there has been no homologous sequences in related species. The ability for amplification of DNA of all samples was verified by sytem TR03/04/Pb. We determined inclusiveness and exclusiveness of the systém and we found detection limit (2.75 pg) and the practical detection limit (0.02%). The whole system designed for the detection of soy in food products was tested on real food samples from the normal distribution network, the results were generally consistent with data on the content of soy foods in their packaging.

Klíčová slova

Real-time polymerázová řetězová reakce, sója, lektinový gen, potravinové alergeny

Klíčová slova v angličtině

real-time polymerase chain reaction, soybean, lectin gene, food alergenes

Autoři

ŠMÍD J.; GODÁLOVÁ Z.; PIKNOVÁ L.; KUCHTA T.

Vydáno

17. 8. 2011

ISSN

0009-2770

Periodikum

Chemické listy

Ročník

105

Číslo

18

Stát

Česká republika

Strany od

1037

Strany do

1038

Strany počet

4

BibTex

@misc{BUT74294,
  author="ŠMÍD J. and GODÁLOVÁ Z. and PIKNOVÁ L. and KUCHTA T.",
  title="Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR",
  year="2011",
  journal="Chemické listy",
  volume="105",
  number="18",
  pages="1037--1038",
  issn="0009-2770",
  note="abstract"
}