Detail publikace

Identifikace živých buněk laktobacilů v kysaných mléčných výrobcích

TRACHTOVÁ, Š.

Originální název

Identifikace živých buněk laktobacilů v kysaných mléčných výrobcích

Anglický název

Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products

Typ

přednáška

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

PCR v kombinaci s ethidium monoazidem (EMA) je nová metoda, která umožnuje rozlišit živé a mrtvé bunky. Rozširuje možnost využití metody PCR v potravinárství napr. pri stanovení poctu živých a mrtvých bunek probiotických bakterií v mlécných výrobcích. Metoda je založena na poznatku, že EMA muže proniknout do cytoplasmy a k DNA usmrcených bunek v dusledku nefunkcnosti bunecné membrány (steny). Fotoaktivací se EMA kovalentne váže na DNA, která se proto neamplifikuje v PCR. V PCR se amplifikuje jen DNA živých bunek. Cílem práce bylo využití metody EMA-PCR k rozlišení živých a mrtvých bunek probiotického bakteriálního kmene Lactobacillus paracasei ssp. paracasei CCDM 211 /06, nove izolovaného z lidských zdroju. Pozornost byla venována ruzným postupum usmrcení bakteriálních bunek.

Anglický abstrakt

PCR in combination with ethidium monoazidem (EMA) is a new method that allows to distinguish between live and dead cells. Expand the use of PCR in food for example when determining the number of live and dead cells of probiotic bacteria in dairy products. The method is based on the observation that EMA can penetrate into the cytoplasm and the DNA of cells killed due to malfunction of the cell membrane (wall). Photoactivation with EMA covalently binds to DNA, which is why Does Not Amplify in PCR. The PCR amplified only the DNA of living cells. The aim was to use EMA-PCR method to distinguish between live and dead bacterial cells probiotic Lactobacillus paracasei ssp paracasei CCDM 211 / 06, newly isolated from human sources. Attention was paid to various procedures of killing bacterial cells.

Klíčová slova

ethidium monoazid, živé a mrtvé bakteriální buňky

Klíčová slova v angličtině

ethidium monoazide, viable and dead bacterial cells

Autoři

TRACHTOVÁ, Š.

Vydáno

20. 4. 2010

BibTex

@misc{BUT72670,
  author="Štěpánka {Trachtová}",
  title="Identifikace živých buněk laktobacilů v kysaných mléčných výrobcích",
  year="2010",
  note="lecture"
}