Detail publikace

Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR

MARKOVÁ, L. KUKUROVÁ, K. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.

Originální název

Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR

Anglický název

The acrylamide exposure from foods in the Slovak and Czech Republics

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Akrylamid je lidský neurotoxin a také mutagenní a genotoxická látka. Podle IARC je akrylamid klasifikován jak pro člověka pravděpodobný karcinogen. Kvůli jeho širokému výskytu v mnoha cereálních potravinách, potravinách z brambor a kávě nelze expozici akrylamidem opomenout. Tato studie je zaměřená na vyhodnocení prvního předběžného průzkumu expozice akrylamidem ve Slovenské a České republice. Četnost a distribuce spotřeby potravin s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu během dne byla zjištěna a zhodnocena v závislosti na pohlaví, věku a národnosti spotřebitelů. Na základě těchto dat byla odhadnuta expozice různých spotřebitelských skupin. Jako nejčastější zdroj expozice akrylamidem u všech spotřebitelů byli identifikovány cereální snacky. Nejvyšší vtok akrylamidu - aplikace 2,7 ug na kg tělesné hmotnosti za den - bylo pozorované ve skupině spotřebitelů pod 20 let, což je výsledkem vyšší spotřeby sladkostí. Se stoupající věkem se také stává důležitým zdrojem akrylamidu káva. Distribuce spotřeby odhalila sušenky, které jsou konzumovány mimo hlavní jídla, jako hlavní příspěvek k dennímu příjmu akrylamidu. Rozdíl mezi expozicí akrylamidem u slovenských a českých spotřebitelů nemohou být ohodnoceny stanoveny správně kvůli nepoměru v počtu dotazovaných.

Anglický abstrakt

Acrylamide is a human neurotoxin and is also a mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This study is focused on the evaluation of the first preliminary survey on the acrylamide exposure in the Slovak and Czech Republics. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender, age, and nationality of consumers. Based on these data the exposure of various consumer groups was estimated. Cereal based snacks were identified as the most frequent source of acrylamide exposure in all consumers. The highest intake of acrylamide - app. 2.7 ug per kg of body weight daily - was observed in the group below 20 which is a result of higher consumption of biscuits. With an increasing age of consumers coffee becomes to play a major role of acrylamide intake. Distribution of consumption revealed biscuits as a main contributor to acrylamide intake during a day which are consumed besides main meals. Differences between acrylamide exposure in Slovak and Czech consumers cannot be evaluated correctly due to unproportionality in number of respondents.

Klíčová slova

akrylamid, expozice, tepelně opracované potraviny

Klíčová slova v angličtině

acrylamide, exposure, thermally treated foods

Autoři

MARKOVÁ, L.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.

Rok RIV

2010

Vydáno

3. 2. 2010

ISSN

1338-0230

Periodikum

Potravinárstvo

Ročník

4

Číslo

Mimořádné

Stát

Slovenská republika

Strany od

322

Strany do

329

Strany počet

8

URL

BibTex

@article{BUT50370,
  author="Lucie {Marková} and Kristína {Kukurová} and Zuzana {Ciesarová} and Peter {Šimko}",
  title="Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR",
  journal="Potravinárstvo",
  year="2010",
  volume="4",
  number="Mimořádné",
  pages="322--329",
  issn="1338-0230",
  url="http://www.potravinarstvo.com"
}