Detail publikace

Využití extraktů ze stévie cukerné

VESPALCOVÁ, M. RAKOVSKÁ, E. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A.

Originální název

Využití extraktů ze stévie cukerné

Anglický název

Utilization of Stevia rebaudiana extracts

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního náhradního sladidla steviosidu. Extrakty z listů této rostliny jsou tedy sladké a s výhodou se mohou využívat ke slazení především nápojů. Bylo také zjištěno, že tyto extrakty potlačují růst mnohých mikroorganizmů. Tato práce se týká jednak využití sušených listů stévie cukerné ke slazení čajů a jednak účinku extraktů ze stévie na potlačení růstu některých potravinářsky významných mikroorganizmů. Pro sledování obsahu steviosidu v čajových extraktech byla na našem pracovišti vyvinuta nová chromatografická a elektroforetická metoda stanovení.

Anglický abstrakt

This work is dealed partly with utilizatiion of dried Stevia rebaudiana leaves to tea sweetening. It is dealed partly with utilization of leaves extracts to micro-organizm inhibition. Two new methods, chromatographic and capillary electrophoretic, were developed for stevioside content studying.

Klíčová slova

stévie cukerná, streviosid, slazení čajů, inhibice mokroorganizmů

Klíčová slova v angličtině

stevia rebaudiana; stevioside; tea sweetening; extracts; micro-organizm inhibition

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.

Rok RIV

2006

Vydáno

13. 11. 2006

Nakladatel

FCHPT STU 2006

Místo

Bratislava

ISSN

1335-5236

Periodikum

Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health

Ročník

15

Číslo

1

Stát

Slovenská republika

Strany od

L29

Strany do

L32

Strany počet

4