Detail publikace

PASIVNÍ BEZPEČNOST NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

SMĚLÝ, M. BIJOK, P.

Originální název

PASIVNÍ BEZPEČNOST NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Anglický název

THE PASSIVE SAFETY ON ROADS

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Bezpečnost silničního provozu závisí na třech faktorech. Na řidiči, na vozidle a na pozemní komunikaci. První z vyjmenovaných má svobodnou vůli a schopnosti ovlivňovat své chování tak aby nezpůsobil zranění sobě či někomu jinému. Člověk ovšem není neomylný a tak často dochází k tomu, že přecení své schopnosti a chtě nechtě způsobí nehodu. Vozidlo je nástrojem člověka, který mu slouží ke komfortnímu, rychlému a bezpečnému přemisťování z místa A do místa B. Bezpečnost je však přímo podmíněna schopnostmi řidiče řešit nastalé krizové situace. I když jsou v dnešní době do vozidel instalovány různé bezpečností systémy (ABD, EBD, ASR a jiné prvky aktivní bezpečnosti), je za volantem stále "jenom" člověk. Tyto systémy jsou pouze "francouzskou holí" bezpečnosti. Pozemní komunikace jako taková byla ještě v nedávných dobách pouhým němým přihlížitelem toho, co se na ní odehrává. I dnes je jí přisuzována tato pasivní role, ovšem s důrazem na pasivní bezpečnost. Pozemní komunikace, respektive bezpečností systémy na ní použité, můžou pasivně zmírnit následky dopravní nehody. Nedokáží je v žádném případě odvrátit nebo eliminovat, jelikož za volantem technicky dokonalého vozu, na bezpečné komunikaci sedí člověk.

Anglický abstrakt

The aritcle makes some searches on the passive safety field in the world. It does not make any conclusions or recomendations. It only shows interesting passive safety systems which are used. This article is the part of the VYPAB grant nr 1F54L / 083 / 120, Research of the roads passive safety.

Klíčová slova v angličtině

Passive safety (pasivní bezpečnost) Crash barrier (svodidlo) Crash cushion (tlumič nárazu) Energy absorbing poles (sloupy se schopností pohlcování energie nárazu)

Autoři

SMĚLÝ, M.; BIJOK, P.

Rok RIV

2007

Vydáno

24. 1. 2007

Nakladatel

Omegadesign

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-3337-3

Kniha

Juniorstav 2007

Číslo edice

1

Strany od

135

Strany do

135

Strany počet

1

BibTex

@inproceedings{BUT25164,
  author="Martin {Smělý} and Petr {Bijok}",
  title="PASIVNÍ BEZPEČNOST NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH",
  booktitle="Juniorstav 2007",
  year="2007",
  number="1",
  pages="135--135",
  publisher="Omegadesign",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-3337-3"
}