Detail publikace

Optimalizace výrobních dávek v podmínkách neurčitosti

HERŮDEK, V. DVOŘÁK, J.

Originální název

Optimalizace výrobních dávek v podmínkách neurčitosti

Anglický název

Optimization of Lot Sizes under Uncertainty

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Příspěvek pojednává o vícestupňovém a vícevýrobkovém problému optimalizace výrobních dávek pro obecné výrobně montážní struktury reprezentované orientovaným acyklickým grafem, kde každý uzel může mít několik předchůdců a následníků. Předpokládáme konečný plánovací horizont složený z diskrétních časových period, dynamické výrobní dávky, několik kapacitně omezených zdrojů a časově proměnné nákladové parametry. Cílem je minimalizace celkových nákladů za daný plánovací horizont. Příspěvek popisuje deterministický model tohoto problému a podává přehled možností jeho úprav pro případ neurčité poptávky po výrobcích.

Anglický abstrakt

This paper deals with a dynamic multi-level multi-item lot sizing problem in a general production-assembly structure represented by a directed acyclic network, where each node may have several predecessors and successors. We assume a finite planning horizon consisting of discrete time periods, dynamic lot sizes, multiple constrained resources and time-varying cost parameters. The objective is to minimize the total costs over the planning horizon. The paper describes a deterministic model of this problem and presents a review of possible modifications of this model for uncertain demands.

Klíčová slova

dynamické výrobní dávky, obecná výrobní struktura, neurčitá poptávka

Klíčová slova v angličtině

dynamic lot sizes, general product structure, uncertain demands

Autoři

HERŮDEK, V.; DVOŘÁK, J.

Rok RIV

2006

Vydáno

1. 9. 2006

Nakladatel

Masarykova univerzita

Místo

Brno

ISBN

80-210-4083-1

Kniha

Sborník příspěvků z mezinárodní ekonomické konference Česká ekonomika v procesu globalizace. Sekce Kvantitativní metody a modely v ekonomii.

Číslo edice

1

Strany od

37

Strany do

42

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT21966,
  author="Vladimír {Herůdek} and Jiří {Dvořák}",
  title="Optimalizace výrobních dávek v podmínkách neurčitosti",
  booktitle="Sborník příspěvků z mezinárodní ekonomické konference Česká ekonomika v procesu globalizace. Sekce Kvantitativní metody a modely v ekonomii.",
  year="2006",
  number="1",
  pages="6",
  publisher="Masarykova univerzita",
  address="Brno",
  isbn="80-210-4083-1"
}