Detail publikace

Zelená infrastruktura v České republice a Evropské unii

KOTRLA, J.

Originální název

Zelená infrastruktura v České republice a Evropské unii

Anglický název

GREEN INFRASTRUCTURE IN THE CZECH REPUBLIC AND THE EUROPEAN UNION

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Zelená infrastruktura je pojem v poslední době ve zvýšené míře diskutován, avšak nebyl dlouhou dobu legislativně ukotven. Zelená infrastruktura má v každé jednotlivé zemi trochu jiný význam a chápání. Zelená, zeleno-modrá, modro-zelená, zeleno-modro-šedá – to všechno se ve světě objevuje, ale zatím nebylo ujednoceno jejich používání. Zelená infrastruktura v obecné míře znamená všechny prvky zeleně, které se v sídlech objevují. Zeleno-modrá infrastruktura přidává i vodní prvky. Přístupy k tomuto jevu jsou však v zemích Evropské unie velmi rozdílné. To ovlivňuje i míru ochrany krajiny a prvků, které se v ní nacházejí. Článek přináší rešerši přístupů k zelené infrastruktuře z pohledu EU, včetně příkladů, i návaznost na legislativu ČR. V ČR dlouho tento pojem neměl jednotnou definici. Teprve až s novým zákonem č. 283/2021 Sb., stavební zákon byl pojem zelená infrastruktura v České republice legislativně ukotven. Je zde definováno dělení veřejné infrastruktury, tedy pozemkům, stavbám a zařízením sloužícím veřejné potřebě. V právním řádu České republiky se tedy jedná nejenom o prvky vegetační a vodní, ale také územní systém ekologické stability krajiny.

Anglický abstrakt

Green infrastructure is a concept that has been gaining popularity recently discussed, but was not enshrined in legislation for a long time. Green infrastructure has a slightly different meaning in each individual country and understanding. Green, green-blue, blue-green, green-blue-gray – all this appears in the world, but it has not yet been unified by them usage. Green infrastructure generally means all elements greenery that appears in settlements. Green-blue infrastructure adds and water features. Approaches to this phenomenon are, however, in the countries of the European Union very different. This also affects the level of protection of the landscape and the elements in it they find The article provides a survey of approaches to green infrastructure from the point of view of the EU, including examples, as well as continuity with the legislation of the Czech Republic. In Czech republic for a long time this term did not have a uniform definition. Only with the new one Act No. 283/2021 Coll., Building Act was the term green infrastructure in the Czech Republic is legally anchored. It is defined here division of public infrastructure, i.e. land, buildings and facilities serving a public need. In the legal system of the Czech Republic, it concerns not only vegetation and water elements, but also the territorial system ecological stability of the landscape.

Klíčová slova

zelená infrastruktura, krajina, ekosystémové služby, modrá infrastruktura, územní systém ekologické stability, příroda

Klíčová slova v angličtině

green infrastructure; country; ecosystem services; blue infrastructure; territorial system of ecological stability; nature

Autoři

KOTRLA, J.

Vydáno

19. 4. 2023

Nakladatel

Fakulta stavební, Ústav architektury, Ateliér obnovy památek a Ateliér urbanismu

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-6158-1

Kniha

Prostor pro život - Sborník 1. ročníku mezinárodní konference Krajina Sídla Památky

Strany od

36

Strany do

45

Strany počet

10

URL

BibTex

@inproceedings{BUT187734,
  author="Jakub {Kotrla}",
  title="Zelená infrastruktura v České republice a Evropské unii",
  booktitle="Prostor pro život - Sborník 1. ročníku mezinárodní konference Krajina Sídla Památky",
  year="2023",
  pages="36--45",
  publisher="Fakulta stavební, Ústav architektury, Ateliér obnovy památek a Ateliér urbanismu",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-6158-1",
  url="https://drive.google.com/file/d/1OEFTfciLj3rddGoA_XKThrn3k0Ey5Ez9/view"
}