Detail produktu

Tepelné zahušťování nitrifikovaného fugátu: technologie řešící problémy se skladováním a transportem fermentačního zbytku

ŠVEHLA, P. MÍCHAL, P. VONDRA, M. TLUSTOŠ, P. TOUŠ, M. MÁŠA, V. VARGAS CÁCERES, L. ROSENBERG, T. PROCHÁZKA, J. LIBERSKÝ, M.

Typ produktu

metodika certifikovaná uplatněná

Abstrakt

Certifikovaná metodika je zaměřena na využití tepelného zahušťování nitrifikovaného fugátu jako metody vedoucí k minimalizaci problémů při nakládání s fugátem, resp. s fermentačním zbytkem, vznikajícím při provozu zemědělských bioplynových stanic. Jsou prezentovány výhody tohoto řešení ve srovnání s jinými postupy zpracování fugátu. Zvláštní pozornost je věnována srovnání průběhu procesu s tepelným zahušťováním surového fugátu, resp. fugátu, který nebyl před tepelným zahušťováním podroben biologickému procesu nitrifikace. Na základě výsledků laboratorních a poloprovozních experimentů jsou navrženy optimální podmínky procesu umožňující dosažení požadovaných vlastností produktů zpracování fugátu, tedy tepelně zahuštěného nitrifikovaného fugátu a destilátu.

Klíčová slova

Fermentační zbytek; fugát; tepelné zahušťování; redukce objemu; ztráty dusíku

Datum vzniku

17. 12. 2021

Umístění

metodika - není relevantní

Možnosti využití

Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

Licenční poplatek

Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek