Detail publikace

Posuzování životního cyklu založeného na BIM pro zajištění udržitel-ného rozvoje: rešerše datových struktur

BRANDTNER, M. BOHÁČEK, A.

Originální název

Posuzování životního cyklu založeného na BIM pro zajištění udržitel-ného rozvoje: rešerše datových struktur

Anglický název

BIM-Based Life Cycle Assessment for Ensure Sustainable Development a Data Structures Review

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Posuzování životního cyklu (Life Cycle Assessment – LCA) je metoda, využitelná pro prokázání vhodnosti navržených materiálů, konstrukcí nebo celých budov z hlediska životního cyklu a jeho působení na životní prostředí. Stavebnictví produkuje výrazné množství odpadů, zatímco kapacity skládek jsou omezené. Efektivní nakládání s již použitými materiály, které mají potenciál být znovu využity, může významně pomoci v oblasti snižování spotřeby a šetření přírodních zdrojů. Posuzování životního cyklu je také metoda posuzování životního cyklu produktu nebo služby z hlediska jeho působení na životní prostředí. Informační model budovy (BIM) obsahuje kromě geometrie i informační část, kterou je možné využít pro toto posouzení. Tyto data můžou být použita pro inventuru životního cyklu (LCI) a poté pro samotné hodnocení. Cílem článku je analyzovat předchozí přístupy a definovat, jakou datovou strukturu je nutné získat z BIM modelu pro účely LCI konkrétního materiálu. Navrhovaná metodika je postavena na základě informací z datové struktury standardizace negrafických informací modelu, zvaná (SNIM), která byla vyvinuta pro prostředí České republiky. Článek je také zaměřen na teoretická východiska nově vyvíjeného klasifikačního systému CCI.

Anglický abstrakt

Life Cycle Assessment (LCA) is a method that can be used to demonstrate the suitability of proposed materials, structures, or buildings in terms of their whole life cycle and its environmental impact. Construction industry produces a significant amount of waste while the capacity of landfills is being limited. Effective management of already used materials, that have the potential to be reused, can significantly help to decrease consumption and save natural resources. LCA is also a method of assessing the life cycle of a product or service in terms of its environmental impact. The Building Information Model (BIM) includes, in addition to geometry, the information part. This data can be used for life cycle inventory (LCI) and then for the assessment itself. The aim of the article is to analyse previous approaches and define which data structure is necessary to be obtained from the BIM model for the LCI purpose of a specific material. The proposed methodology of the data recognition and selection is based on data structure of non-graphical database called SNIM, which was developed for the Czech construction environment. The article is also focused on the theoretical background of the newly developed CCI classification system.

Klíčová slova

Stavebnictví; Udržitelný rozvoj; Metoda LCA; BIM model; LCI; české prostředí; SNIM; CCI

Klíčová slova v angličtině

Construction Industry; Sustainable development; the LCA methodology; the BM model; life cycle inventory (LCI); Czech environment; SNIM; CCI

Autoři

BRANDTNER, M.; BOHÁČEK, A.

Vydáno

14. 12. 2020

Nakladatel

Bria Invenia, s.r.o., Poštová 11, 972 26 Nitrianske Rudno, Slovenská republika

Místo

Nitrianske Rudno, Slovenská republika

ISSN

2454-0382

Periodikum

Buildustry

Ročník

IV

Číslo

2

Stát

Slovenská republika

Strany od

10

Strany do

13

Strany počet

4

URL

BibTex

@article{BUT167283,
  author="Michal {Brandtner} and Adam {Boháček}",
  title="Posuzování životního cyklu založeného na BIM pro zajištění udržitel-ného rozvoje: rešerše datových struktur",
  journal="Buildustry",
  year="2020",
  volume="IV",
  number="2",
  pages="10--13",
  issn="2454-0382",
  url="https://www.briainvenia.sk/wp-content/uploads/2020/12/Buildustry-2_2020_online.pdf"
}