Detail publikace

Dílčí zpráva č. 2/2019: Vývoj a studium chování modelu zelené fasády vhodné do exteriéru

PETERKOVÁ, J. ZACH, J. KORJENIC, A. RAICH, B. NOVÁK, V. MICHALČÍKOVÁ, M. SLÁVIK, R.

Originální název

Dílčí zpráva č. 2/2019: Vývoj a studium chování modelu zelené fasády vhodné do exteriéru

Anglický název

Sub-report No 2/2019: Development and study of the exterior model of the green facade model

Typ

různé

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Dílčí zpráva popisuje první model zelené fasády na konstrukčním fragmentu dřevostavby. Tento model byl dokončen v roce 2019 a byla provedena analýza vlivu světových stran na zelenou fasádu tvořenou systémem plastových květináčů vyrobených z recyklovaných oken. V první polovině roku 2019 byl sestaven druhý model zelené fasády tvořený speciální netkanou textilií, která umožňuje aplikaci zelené fasády jak na rovný, tak i nerovný povrch. V tomto případě byl model aplikován na betonové skruže, tedy zakulacený povrch. V polovině roku 2019 byly tyto dva modely zelených fasád aplikovány na zkušební buňku o 4 polích, kde byly aplikovány do každého zkušebního pole čtyři typy fasád: referenční, odvětrávaná, zelená typu A (plastové květináče na bázi recyklovaných plastových oken), zelená typu B (netkaná textilie). V rámci zkušební buňky bylo provedeno studium především tepelného chování fasád a porovnání jednotlivých druhů fasád a jejich účinnosti. V rámci experimentálních prací bylo provedeno také ověření protipožárního systému.

Anglický abstrakt

The partial report describes the first model of the green facade on a structural fragment of a wooden building. This model was completed in 2019 and an analysis of the influence of cardinal points on the green façade made of a system of plastic pots made of recycled windows was performed. In the first half of 2019, a second model of green façade was constructed, consisting of a special non-woven fabric that allows the green façade to be applied to both flat and uneven surfaces. In this case, the model was applied to concrete rings, a rounded surface. In mid-2019, the two green façade models were applied to a 4-field test cell where four types of façade were applied to each test field: reference, ventilated, green type A (plastic pots based on recycled plastic windows), green type B ( nonwoven). Within the test cell, the thermal behavior of the façades was compared with the comparison of the individual types of façades and their efficiency. The experimental work was also carried out verification of the fire-fighting system.

Klíčová slova

zelené fasády, tepelné chování, světové strany

Klíčová slova v angličtině

green facades, thermal behavior, cardinal points

Autoři

PETERKOVÁ, J.; ZACH, J.; KORJENIC, A.; RAICH, B.; NOVÁK, V.; MICHALČÍKOVÁ, M.; SLÁVIK, R.

Vydáno

20. 12. 2019

BibTex

@misc{BUT161825,
  author="Jitka {Peterková} and Jiří {Zach} and Azra {Korjenic} and Benjamin {Raich} and Vítězslav {Novák} and Magdaléna {Michalčíková} and Richard {Slávik}",
  title="Dílčí zpráva č. 2/2019: Vývoj a studium chování modelu zelené fasády vhodné do exteriéru",
  year="2019",
  note="miscellaneous"
}