Detail publikace

ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM FINANČNÍ ANALÝZY VE STŘEDNÍM STAVEBNÍM ZÁVODU REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU

KŘÍŽOVSKÁ, E. PUCHÝŘ, B. VAŇKOVÁ, L.

Originální název

ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM FINANČNÍ ANALÝZY VE STŘEDNÍM STAVEBNÍM ZÁVODU REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU

Anglický název

EXPERIENCE WITH AN USE OF A FINANCIAL ANALYSIS IN A MIDDLE-SIZE BUILDING ENTERPRISE OF A REGIONAL SIGNIFICANCE

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tento článek se zabývá tématem využití finanční analýzy ve středním stavebním závodu regionálního významu, a to na základě vlastních zkušeností autorů. Vychází ze skutečnosti, že finanční situace závodu je celkovým vyjádřením úrovně všech aktivit, prostřednictvím nichž se závod prezentuje na trhu. Je nezbytné si uvědomit, že do finanční analýzy se promítá kapacita a kvalita produkce, úroveň tržních a obchodních aktivit, inovační činnost a další aktivity závodu. Je tedy nezbytné chápat finanční situaci jako komplexní multikriteriální model skládající se z mnoha dílčích charakteristik a jejich struktur. Příspěvek lze rozdělit do dvou hlavních sekcí, kterými jsou část teoretická a praktická. Zatímco teoretická část je zaměřena na současný stav řešené problematiky a sledovaný stavební závod X1 s.r.o., praktická část věnuje pozornost jak strukturální analýze zdrojů sledovaného stavebního závodu, tak horizontální a vertikální analýze jeho účetních výkazů. Cílem příspěvku je posoudit úroveň finanční situace závodu (finanční zdraví) a navrhnout opatření ke zlepšení jeho ekonomické situace, zajištění další prosperity, přípravě a zlepšení kvality rozhodovacích procesů.

Anglický abstrakt

This article engages in a theme of a financial analysis use in a middle-size building enterprise of a regional significance, namely on the basis of own experience of the authors. It goes out from the fact that a financial situation of an enterprise is a total expression of a level of all activities by means of which an enterprise presents itself on a market. It is necessary to realize that a capacity and a quality of a production, a level of market and business activities, an innovation activity and further activities of an enterprise are projected into the financial analysis. It is then necessary to comprehend the financial situation as a complex multi-criteria model consisting of many partial characteristics and their structures. The contribution can be divided into two main sections which are theoretical and practical parts. While the theoretical part is intent on a contemporary state of the solved problems and the examined building enterprise X1 s.r.o., the practical part devotes its attention to a structural analysis of resources of the examined building enterprise as well as horizontal and vertical analyses of its accounting statements. The aim of the contribution is to judge a level of the enterprise financial situation (a financial health) and to propose measures for the improvement of its economic situation, ensuring further prosperity, the preparation and improving quality of decisive processes.

Klíčová slova

Finanční analýza; horizontální analýza; vertikální analýza; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; přehled o peněžních tocích (Cash Flow)

Klíčová slova v angličtině

Financial Analysis; Horizontal Analysis; Vertical Analysis; Balance; Statement of Profit and Loss; Survey of Monetary Flows (Cash Flow)

Autoři

KŘÍŽOVSKÁ, E.; PUCHÝŘ, B.; VAŇKOVÁ, L.

Vydáno

20. 4. 2017

Nakladatel

Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-5486-6

Kniha

Junior Forensic Science Brno 2017 - Sborník přípěvků

Strany od

176

Strany do

188

Strany počet

12

BibTex

@inproceedings{BUT149826,
  author="Eliška {Křížovská} and Bohumil {Puchýř} and Lucie {Vaňková}",
  title="ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM FINANČNÍ ANALÝZY VE STŘEDNÍM STAVEBNÍM ZÁVODU REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU",
  booktitle="Junior Forensic Science Brno 2017 - Sborník přípěvků",
  year="2017",
  pages="176--188",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5486-6"
}