Detail publikace

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S ŘÍZENÍM RIZIKA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE STŘEDNÍHO STAVEBNÍHO ZÁVODU REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU

KŘÍŽOVSKÁ, E. PUCHÝŘ, B. VAŇKOVÁ, L.

Originální název

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S ŘÍZENÍM RIZIKA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE STŘEDNÍHO STAVEBNÍHO ZÁVODU REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU

Anglický název

PRACTICAL EXPERIENCE WITH A MANAGEMENT OF A PROJECT DOCUMENTATION RISK OF A MIDDLE-SIZE BUILDING ENTERPRISE OF A REGIONAL SIGNIFICANCE

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tento příspěvek je zaměřen na problematiku aktivního přístupu středního stavebního závodu regionálního významu k řízení rizika projektové dokumentace. Vychází z roku 2013, kdy v ČR doznívaly důsledky finanční krize, jejímž obecným jevem bylo, že zakázky stavebních závodů byly objemově a finančně nižší. Stavební závody se tak často dostávaly do situace, kdy byly nuceny realizovat stavební zakázky na základě nekvalitně zpracované projektové dokumentace. Tyto poznatky jsou prakticky aplikovány na sledovaném stavebním závodu X1 s.r.o., který ve výše zmíněném roce realizoval výstavbu čtyř řadových rodinných domů, a to na základě nekvalitně zpracované projektové dokumentace. Protože jedna z autorek tohoto článku pracovala během výstavby jako asistentka stavbyvedoucího a zpracovávala veškeré rozpočty související s danou stavební zakázkou, mohli ostatní autoři článku rovněž spolupracovat se stavbyvedoucím, investorem, technickým dozorem investora a projektantem stavby na odstranění jednotlivých chyb a nedostatků obsažených v projektu. Prostřednictvím této aktivní spolupráce bylo nakonec riziko projektové dokumentace úspěšně eliminováno, plánované rozpočtové náklady byly dodrženy a stavebnímu závodu X1 s.r.o. se podařilo vyhnout smluvní pokutě, kterou by byl býval nucen zaplatit v případě nedodržení termínu dokončení díla. Cílem příspěvku je na základě vlastních zkušeností přehledně zpracovat problematiku rizika projektové dokumentace a znázornit tyto poznatky na konkrétním projektu sledovaného stavebního závodu, dále navrhnout opatření na snížení či eliminaci rizika spjatého s projektovou dokumentací a upozornit na důležitost volby správného projektanta.

Anglický abstrakt

This contribution is intent on the problems of the active access of the middle-size building enterprise of the regional significance to the management of the project documentation risk. It goes out from the year 2013 when consequences of a financial crisis, whose general phenomenon was that orders of building enterprises were voluminously and financially lower, died away in the Czech Republic. Building enterprises often found themselves thus in a situation when they were made to realize building orders on the basis of the elaborate project documentation of poor quality. These pieces of knowledge are practically applied to the examined building enterprise X1 s.r.o. which realized a construction of four row family houses in the year mentioned above, namely on the basis of a building permit documentation of poor quality. Because one of the authors of this contribution worked as an assistant of a master builder during a construction and elaborated all budgets connected with the given building order, the other authors of the article could also cooperate with the master builder, the investor, the technical supervisor of the investor and the projector of the structure on a removal of particular mistakes and imperfections included in the project. By means of this active cooperation, the project documentation risk was successfully eliminated in the end, the planned budgetary costs were kept and the contracting fine, which the building enterprise X1 s.r.o. would have been liable to pay in case of a failure of a term of a work completion, was avoided. The aim of the contribution is on the basis of own experience to elaborate lucidly the problems of a project documentation risk and to demonstrate these pieces of knowledge on the concrete project of the examined building enterprise, further on to propose measures on a reduction or an elimination of the risk associated with the project documentation and to draw attention to an importance of a choice of a right projector.

Klíčová slova

Výstavba stavebního díla; riziko stavebního procesu; riziko projektové dokumentace; možnost ovlivňování projektové dokumentace; stavbyvedoucí; projektant; sledovaný stavební závod X1 s.r.o.

Klíčová slova v angličtině

Building Work Construction; Building Process Risk; Project Documentation Risk; Possibility of Project Documentation Influence; Projector; Master Builder; Examined Building Enterprise X1 s.r.o.

Autoři

KŘÍŽOVSKÁ, E.; PUCHÝŘ, B.; VAŇKOVÁ, L.

Vydáno

26. 4. 2018

Nakladatel

Ústav soudního inženýrství

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-5621-1

Kniha

Junior Forensic Science Brno 2018 - Sborník příspěvků

Strany od

121

Strany do

129

Strany počet

8

BibTex

@inproceedings{BUT149806,
  author="Eliška {Křížovská} and Bohumil {Puchýř} and Lucie {Vaňková}",
  title="PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S ŘÍZENÍM RIZIKA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE STŘEDNÍHO STAVEBNÍHO ZÁVODU REGIONÁLNÍHO VÝZNAMU",
  booktitle="Junior Forensic Science Brno 2018 - Sborník příspěvků",
  year="2018",
  pages="121--129",
  publisher="Ústav soudního inženýrství",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5621-1"
}