Detail publikace

Rizika vodohospodářských staveb z pohledu vysoce nepravděpodobných událostí

HRABOVÁ, K. ADAMEC, V. SCHÜLLEROVÁ, B.

Originální název

Rizika vodohospodářských staveb z pohledu vysoce nepravděpodobných událostí

Anglický název

Risk of water structures in terms of highly improbable events

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Vodohospodářské stavby patří mezi významná díla lidské činnosti, která přináší svá pozitiva i negativa. S ohledem na současné klimatické podmínky lze jejich rozvoj a rostoucí počet ještě předpokládat. Proto je nezbytné identifikovat, analyzovat a vyhodnotit potenciální hrozby a rizika, ve všech fázích existence těchto staveb (plánování, projekt, realizace, užívání, likvidace) a aplikovat vhodná bezpečnostní opatření. Příspěvek se zabývá současnými hrozbami spojenými s přehradami, zejména se zaměřuje na hrozby v podobě vysoce nepravděpodobných událostí tzv. černých labutí. Možnosti predikce a analýzy potenciálních černých labutí jsou uvedeny na modelovém příkladu Brněnské přehrady. Cílem příspěvku je představit metodologii predikce výskytu černých labutí na vodohospodářských dílech s využitím metod inženýrství rizik a představit návrhy preventivních opatření pro zajištění ochrany obyvatelstva žijících v záplavových zónách.

Anglický abstrakt

Water structures are among the important works of human activity that brings their positive and negative aspects. Given the current climate conditions could be expected their development and growing number. Therefore, is necessary to identify, analyze and evaluate potential threats and risks in all phases of existence of the water structures (planning, designing, realization, use, demolition) and apply the appropriate safety measures. The paper is focused on the current threats associated with the water structures, especially is focuses on highly improbable events called Black swans. Possibilities of prediction and analysis of potential black swans are shown on a model example of the Brno dam. The aim of the paper is to present the predicting methodology of the occurrence of black swans on the water structures with the application of risk engineering methods and present proposal of the preventive measures to ensure the protection of population living in flood zones.

Klíčová slova

Přehrada, hrozba, riziko, černá labuť, predikce, ochrana

Klíčová slova v angličtině

Dam, threat, risk, black swan, prediction, protection

Autoři

HRABOVÁ, K.; ADAMEC, V.; SCHÜLLEROVÁ, B.

Vydáno

8. 9. 2016

Nakladatel

UTB FLKŘ

Místo

Uherské Hradiště

ISBN

978-80-7454-632-7

Kniha

Sborník příspěvků z konference Krizové řízení a řešení krizových situací 2016, 8.-9. září 2016 v Uherském Hradišti

Strany od

105

Strany do

114

Strany počet

9

URL

BibTex

@inproceedings{BUT128180,
  author="Kristýna {Hrabová} and Vladimír {Adamec} and Barbora {Popelová}",
  title="Rizika vodohospodářských staveb z pohledu vysoce nepravděpodobných událostí",
  booktitle="Sborník příspěvků z konference Krizové řízení a řešení krizových situací 2016, 8.-9. září 2016 v Uherském Hradišti",
  year="2016",
  pages="105--114",
  publisher="UTB FLKŘ",
  address="Uherské Hradiště",
  isbn="978-80-7454-632-7",
  url="http://www.krizoverizeni-uh.cz/doc/Sbornik_UH_2016.pdf"
}