Detail publikace

Rozvoj všeobecného vzdělávání jako teorie, program, vize a cesta

LINDR, J.

Originální název

Rozvoj všeobecného vzdělávání jako teorie, program, vize a cesta

Anglický název

Development of general education as a theory, program, vision and way

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Koncept kurikula a klíčových kompetencí předpokládá zkvalitnění jak vzdělávací koncepce na všech stupních vzdělávacího systému, tak úspěšnost absolventa v profesní praxi i v ţivotě. Kurikulum, idea všeobecného rozvoje a klíčové kompetence chce vybavit absolventy potřebnými vědomostmi a dovednostmi, aby zvládli tempo společensko-profesního života po odborné i lidské stránce. To předpokládá rozvoj všeobecného i odborného vzdělávání. Jak spojit vizi všeobecnosti a odbornosti do jednotícího systému tak, aby plně odpovídal nárokům moderního vzdělávání? Příspěvek se zabývá koncepcí, realizací i zpětnovazební reflexí začlenění společenskovědních předmětů do kurikula technické univerzity. Sleduje zejména výsledky výuky společenskovědních předmětů pohledem učitelů i studentů a úspěchy i problémy, které s sebou nese kombinace akademického a polytechnického pojetí kurikula.

Anglický abstrakt

The concept of curriculum and key competences expects improving of education both at all levels of the educational system and graduate's success in professional praxis and personal life. Curriculum, idea of student's general development and key competences want to equip graduates with knowledge and skills which they need to manage the high tempo of social and professional life from both the specialized and human position. It supposes the development of general and specialised education. How to connect a vision of generality and expertise to unifying system to fully meets the requirements of modern education? The paper deals with the conception, implementation and feedback reflection of integration of social sciences into the curriculum in the technical university. The paper shows mainly the results of teaching of social sciences subjects, success and challenges got by the combination of academic and polytechnic concept of curriculum.

Klíčová slova

Vzdělávání, kurikulum, všestranný rozvoj studenta, klíčové kompetence, společenskovědní předměty, hodnocení kvality výuky.

Klíčová slova v angličtině

Education, curriculum, student's general development, key competences, social science subjects, education quality evaluation.

Autoři

LINDR, J.

Vydáno

10. 9. 2014

Nakladatel

FVT TU Košice

Místo

Prešov

ISBN

978-80-553-1808-0

Kniha

Technologické vzdelávanie v sociokultúrnom a environmentálnom kontexte

Číslo edice

1

Strany od

62

Strany do

66

Strany počet

5

BibTex

@inproceedings{BUT112914,
  author="Jaroslav {Lindr}",
  title="Rozvoj všeobecného vzdělávání jako teorie, program, vize a cesta",
  booktitle="Technologické vzdelávanie v sociokultúrnom a environmentálnom kontexte",
  year="2014",
  number="1",
  pages="62--66",
  publisher="FVT TU Košice",
  address="Prešov",
  isbn="978-80-553-1808-0"
}