Detail publikace

Prebiotické sladidlo Tagatosa

OLŠOVCOVÁ, Z. VESPALCOVÁ, M.

Originální název

Prebiotické sladidlo Tagatosa

Anglický název

Prebiotic sweetener Tagatose

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Krátká odborná přednáška na téma prebiotického sladidla tagatosy jako možnost náhrady sacharosy. V úvodu jsou uvedeny obecné informace, možnosti využití, její výroba, zpracování v organismu člověka a její účinek na zdraví. Dále je popsána metody HPLC s různými chromatografickými kolonami pro stanovení tagatosy ve vzorcích. Následně je prodiskutována vhodnost dané kolony.

Anglický abstrakt

Short lecture on the topic of prebiotic sweetener tagatose as the possibility of substitution of sucrose. The introduction provides general information, utilization, production, processing in the human body and effect on health. Further is described HPLC method with various chromatographic columns for determining tagatose in samples. Consequently it discussed the appropriateness of the column.

Klíčová slova

tagatosa, prebiotické, sladidlo, aplikace, HPLC

Klíčová slova v angličtině

tagatose, prebiotic, sweetener, applications, HPLC

Autoři

OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M.

Rok RIV

2013

Vydáno

30. 5. 2013

ISBN

978-80-7305-650-6

Kniha

XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

Strany od

77

Strany do

80

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT101080,
  author="Zuzana {Jurečková} and Milena {Vespalcová}",
  title="Prebiotické sladidlo Tagatosa",
  booktitle="XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí",
  year="2013",
  pages="77--80",
  isbn="978-80-7305-650-6"
}