Detail projektu

Vývoj hořáku pro spalování směsí zemního plynu a vodíku

Období řešení: 01.03.2023 — 31.12.2025

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 5. Veřejná soutěž THÉTA

- plně financující

O projektu

Vzhledem k současné situaci na světových trzích je patrný trend hledání alternativních paliv. Náhrada fosilních paliv těmi obnovitelnými je klíčová pro udržitelný rozvoj světové i evropské energetiky a je také klíčová pro evropskou energetickou nezávislost. Zelený vodík vyrobený z obnovitelných zdrojů (například z větrné energie) je skvělým nositelem energie. Spoluspalování vodíku za účelem výroby tepelné energie je jedním z mezikroků na cestě k udržitelné a ekologické energetice budoucnosti.

Klíčová slova
hořák, vodík, zemní plyn, spoluspalování, vodíková směs

Označení

TK05020008

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Hudák Igor, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Bojanovský Jiří, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Humlíček Aleš - spoluřešitel
Juřena Tomáš, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Skryja Pavel, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav procesního inženýrství
- příjemce (20.07.2022 - nezadáno)

Výsledky

LÍPA, V.; HUDÁK, I.; SKRYJA, P.; SLÁMA, J.; JUŘENA, T.; BOJANOVSKÝ, J. Odborná zpráva o vývoji hořáku pro spalování směsí zemního plynu a vodíku. Brno: 2024. s. 1-16.
Detail

LÍPA, V.; HUDÁK, I.; SLÁMA, J.; SKRYJA, P.; NOVÁK, P.; JUŘENA, T.; MAŠEK, M.; BOJANOVSKÝ, J.; RUNŠTUK, J.; BURDA, R.; BURSA, R.: Funkční vzorek TK05020008-V1; Funkční vzorek průmyslového plynového hořáku pro spoluspalování směsi vodíku a zemního plynu o výkonu 1,5 MW. Zkušebna hořáků a rotačních pecí Ústavu procesního inženýrství FSI VUT v Brně.. (funkční vzorek)
Detail