Detail projektu

Shaped beams for a new era of electron microscopy and spectroscopy

Období řešení: 01.01.2023 — 31.12.2027

Zdroje financování

Grantová agentura České republiky - Juniorské granty

- plně financující (2023-01-01 - 2027-12-31)

O projektu

Oblast elektronové mikroskopie a spektroskopie navzdory nedávným pokrokům v instrumentaci stagnuje a chybí zde nové koncepty, které by přispěly k pozvednutí techniky na vyšší úroveň. V tomto projektu představujeme tvarované elektronové svazky, které by mohly přispět k všestrannějším a levnějším elektronovým mikroskopům, a které by mohly umožnit vznik nových aplikací. Zde budeme teoreticky zkoumat fázové destičky nutné pro přípravu tvarovaných svazků, ale také jejich aplikace v alternativních zobrazovacích a spektroskopických metodách. Představíme a optimalizujeme návrhy elektronových destiček založených na světle nebo mikroelektronických prvcích vzhledem k možným aplikacím. Zaměříme se na rychlé a nepoškozující zobrazování a spektroskopii, měření nízkoenergiových excitací za hranicí obyklých výběrových pravidel, a na studium optického dichroismu; to vše až na atomární úrovni. Budeme kombinovat klasickou elektrodynamiku s kvantovými aspekty interakce elektronu se vzorkem a se světlem. Budeme používat jak analytické, tak numerické metody, kde zahrneme algoritmy strojového učení.

Klíčová slova
elektronová mikroskopie;elektronová spektroskopie;elektronová optika;tvarované svazky;fázové destičky;nízkoenergiové excitace

Označení

23-05119M

Originální jazyk

angličtina

Řešitelé

Útvary

Ústav fyzikálního inženýrství
- příjemce (04.04.2022 - nezadáno)

Výsledky

Chen, S.; Leng, PL.; Konecná, A.; Modin, E.; Gutierrez-Amigo, M.; Vicentini, E.; Martín-García, B.; Barra-Burillo, M.; Niehues I.; Escudero, CM.; Xie, XY.; Hueso, LE.; Artacho, E.; Aizpurua, J.; Errea, I.; Vergniory, MG.; Chuvilin, A.; Xiu, FX.; Hillenbrand, R. Real-space observation of ultraconfined in-plane anisotropic acoustic terahertz plasmon polaritons. Nature Materials, 2023, vol. 22, no. 7, ISSN: 1476-4660.
Detail

KONEČNÁ, A.; SCHMIDT, M.; HILLENBRAND, R.; AIZPURUA, J. Probing the electromagnetic response of dielectric antennas by vortex electron beams. Physical Review Research, 2023, vol. 5, no. 2, p. 1-16. ISSN: 2643-1564.
Detail