Detail projektu

Nízko-emisní výkonový hořák

Období řešení: 01.01.2022 — 31.12.2024

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 4. Veřejná soutěž THÉTA

- plně financující (2022-03-21 - 2024-12-31)

O projektu

Spalování fosilních paliv je v současné době i přes značné úpravy legislativy a prosazování různých ekologických variant, stále nejběžnějším způsobem výroby tepelné energie, která se dále využívá pro nejrůznější technologické procesy v procesním průmyslu (např. ohřev pracovních látek, tavení materiálů, sušení atd.). Klíčovým aparátem všech spalovacích zařízení (kotle, ohřevné pece aj.) je právě hořák, u kterého je primárně požadována maximální tepelná účinnost a zároveň minimální tvorba škodlivých emisí. Na hořák jsou však kladeny i další požadavky, jakými jsou intenzifikace promíchávání paliva se spalovacím vzduchem a intenzifikace přenosu tepla do zpracovávaného materiálu a následně do teplosměnných ploch. Nedílnou součástí každého spalovacího procesu je vznik spalin, které mimo vody a oxidu uhličitého obsahují i nežádoucí sloučeniny, tzv. emise. Jedním z hlavních polutantů jsou emise oxidů dusíku souhrnně označované jako NOx. Tvorba NOx je závislá na celé řadě faktorů, které lze ovlivnit konstrukčním provedením daného zařízení. Mezi nejdůležitější faktory patří teplota v oblasti plamene, resp. ve spalovací komoře, parciální tlak kyslíku v oblastech vysokých teplot a doba setrvání hořící směsi v pásmu vysokých teplot. Právě vysoké teplotní špičky zásadně ovlivňují tvorbu NOx, protože tvorba NOx roste exponenciálně s rostoucí teplotou. Základním principem řešení tohoto projektu je dosažení minimální tvorby oxidů dusíku (NOx) a oxidu uhelnatého (CO) při spalování plynných paliv ve výkonových hořácích, které tvoří hlavní portfolio produktů společnosti PBS POWER EQUIPMENT, s.r.o. Společnost PBS POWER EQUIPMENT, s.r.o. je právním nástupcem tradičního českého výrobce hořáků První brněnské strojírny Brno, která vyrábí průmyslové hořáky již od roku 1967. Projekt reflektuje na současnou legislativu - zákon o ovzduší č. 201/2012 Sb., a vyhlášku 452/2107 Sb. přípustné úrovni znečišťování - která snižuje současné emisní limity pro NOx na hodnotu 100 mg/mN3 při spalování zemního plynu ve zvláště velkých a velkých zdrojích. Nicméně podle posledních informací dojde k dalšímu zpřísňování emisních limitů, což potvrzují i požadavky z různých výběrových řízení na dodávky výkonových hořáků.

Klíčová slova
Nízké NOx; hořák; hlava hořáku; plynné palivo

Označení

TK04020213

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Skryja Pavel, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Bojanovský Jiří, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hudák Igor, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Juřena Tomáš, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav procesního inženýrství
- spolupříjemce (01.01.2022 - 31.12.2024)
PBS POWER EQUIPMENT, s.r.o.
- příjemce (01.01.2022 - 31.12.2024)

Výsledky

SKRYJA, P.; HUDÁK, I.; JUŘENA, T.; BOJANOVSKÝ, J.; VÍTEK, L. Odborná zpráva o vývoji nízko-emisního výkonového hořáku. 2024. s. 1-33.
Detail

SKRYJA, P.; HUDÁK, I.; BOJANOVSKÝ, J.: Průmyslový hořák TK04020213-V1; Prototyp průmyslového plynového hořáku o výkonu 1,5 MW. Zkušebna hořáků a rotačních pecí Ústavu procesního inženýrství FSI VUT v Brně.. (prototyp)
Detail