Detail projektu

Výzkum a vývoj jednoúčelového stroje pro obrábění geometricky složitých keramických brusných kotoučů pro automobilový a letecký průmysl

Období řešení: 01.04.2019 — 31.12.2022

Zdroje financování

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - TRIO

- plně financující (2019-06-25 - 2022-12-31)

O projektu

Předložený projekt vyplývá z podrobných technických a ekonomických analýz trhu Best-Business,a.s. v oblasti broušení a je zcela orientován na jeho budoucí potřeby. Svými cíli sleduje posílení konkurenceschopnosti vůči nadnárodním společnostem působícím v oblastech vývoje a výroby brusných nástrojů jakými jsou například Tyrolit, NORTON, ATLANTIC, Camel Grinding Wheels, 3M nebo SWATYCOMET, sleduje rovněž dlouhodobou udržitelnost společnosti Best-Business, jako jediného stoprocentně českého výrobce brusných nástrojů na tomto trhu, úsporu energií, vstupních materiálů čímž má rovněž v konečném důsledku i pozitivní dopad na životní prostředí a zaměstnanost v mikroregionu Kunštát. Nově vyvinutý jednoúčelové zařízení pro obrábění geometricky složitých brusných kotoučů zajistí zvýšení produktivity a snížení zmetkovitosti geometricky složitých brusných kotoučů. Nově vyvinutá technologie obrábění povede k výrobě tvarově precizních keramických, gumových a bakelitových brusných nástrojů, která nachází své uplatnění zejména v automobilovém, leteckém a ložiskářském průmyslu, apod. při dokončovacích výrobních procesech výroby ložisek, ojnic, ventilů, lopatek turbín, tlumičů vozidel a klikových hřídelí. Současně se sníží neproduktivní časy věnované převážení z operace na operaci, ručnímu obrábění a kontrole brusných kotoučů. Úspora času a zmetkovitosti výrobků sníží náklady u žadatele projektu, což příznivě ovlivní konečnou cenu výrobku. Nově vyvinutá technologie obrábění zajistí úsporu v celkových nákladech na opracování geometricky složitých kotoučů a to až o 30 %.

Klíčová slova
brusné nástroje; brusné kotouče;

Označení

FV40099

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Čelko Ladislav, doc. Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Tkachenko Serhii, Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Pokročilé povlaky
- příjemce (21.10.2018 - nezadáno)

Výsledky

HOLEMÝ, S.; HOLEMÝ, D.; ČELKO, L.; REMEŠOVÁ, M.: TRIOFV40099; Nová ověřená technologie obrábění brusných nástrojů. Best - Business,a.s. Zbraslavecká 777, 679 72 Kunštát. URL: http://www.brusivobestb.cz/s187864191-trio-fv40099. (ověřená technologie)
Detail

HOLEMÝ, D.; HOLEMÝ, S.; ČELKO, L.; REMEŠOVÁ, M.: TRIOFV40099; Jednoúčelové obráběcí centrum s implementovanými kontrolními systémy. Best - Business, a.s. Zbraslavecká 777, Kunštát 679 72. URL: http://www.brusivobestb.cz/s187864191-trio-fv40099. (funkční vzorek)
Detail