Detail projektu

Využití bezpilotních systémů (UAS) v monitoringu rostlinných invazí na různé prostorové i časové škále

Období řešení: 01.07.2018 — 30.09.2021

Zdroje financování

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR - INTER-EXCELLENCE - Podprogram INTER-COST

- plně financující (2018-12-11 - 2021-12-31)

O projektu

Rostlinné invaze představují závažný problém, který je vzhledem ke své komplexnosti nutno řešit na úrovni krajiny. Navrhovaný projekt se zabývá studiem rostlinných invazí a zkoumá možnosti využití bezpilotních systémů (UAS) k detekci jejich rozšíření. UAS je ideálním nástrojem nejen pro identifikaci invazí v prostoru a čase, ale také pro pochopení jejich průběhu. Hlavními cíli projektu jsou jednak popsat nové a inovativní techniky pro automatický monitoring rostlinných invazí pomocí UAS, a to včetně vývoje funkčního vzorku bezpilotního systém s vyšší prostorovou a spektrální přesností, a jednak využít UAS pro studium dynamiky invazních procesů podél vodních toků. Výstupem projektu pak budou nově popsané metody monitoringu invazí založené na dobré znalosti invazních procesů, moderních technologiích UAS, automatickém zpracování dat dálkového průzkumu a otevřeném softwaru, zmíněný bezpilotní systém optimalizovaný pro monitoring invazí, a prohloubení znalostí o faktorech podmiňujících šíření invazních druhů v krajině. Navrhovaný projekt má přímé napojení na probíhající akci COST HARMONIOUS, která se zabývá využitím UAS v zemědělství a monitoringu přírodních ekosystémů, s hlavním zaměřením na vodní toky, což je jedno z nejvíce invadovaných prostředí sloužící jako důležitý vektor šíření invazních druhů v krajině. Rychle se vyvíjející problematika aplikací UAS ve studiu přírody a krajiny vyžaduje sdílení informací a zkušeností na mezinárodní úrovni, přičemž přidaná hodnota mezinárodní spolupráce v navrhovaném projektu spočívá jednak ve sdílení a standardizaci postupů zpracování a aplikacích UAS dat, ale také v možnosti studovat invaze na široké škále dat a podmínek prostředí, tj. i mimo ČR.

Klíčová slova
rostlinné invaze; bezpilotní systémy

Označení

LTC18007

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Dvořák Petr, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel

Útvary

Letecký ústav
- spolupříjemce (01.07.2018 - 30.09.2021)
Botanický ústav AV ČR, v.v.i.
- příjemce (01.07.2018 - 30.09.2021)

Výsledky

Manfreda, Salvatore; Dvorak, Petr; Mullerova, Jana; Herban, Sorin; Vuono, Pietro; Justel, Jose; Perks, Matthew. Assessing the Accuracy of Digital Surface Models Derived from Optical Imagery Acquired with Unmanned Aerial Systems. Drones, 2019, vol. 3, no. 1, p. 1-14. ISSN: 2504-446X.
Detail

DVOŘÁK, P.; BARTALOŠ, T.; BRŮNA, J.; MÜLLEROVÁ, J.; VÍTKOVÁ, M.: VUT714RTK; Funkční vzorek bezpilotního systému VUT 714 RTK. C3A/3.17. URL: http://www.invaznirostliny.cz/. (funkční vzorek)
Detail