Detail projektu

Výzkum a vývoj pokročilých tepelně a akusticko izolačních materiálů na bázi odpadního textilu a přírodních vláken

Období řešení: 01.08.2017 — 31.12.2020

Zdroje financování

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - TRIO

- plně financující

O projektu

Cílem projektu je vývoj pokročilých tepelně a akusticko izolačních materiálů na bázi odpadního textilu a přírodních vláken a následný výzkum jejich vlastností. Bude se jednat o izolanty na bázi přírodních a syntetických odpadních vláken z textilu a textilní výroby pojených do podoby rohoží. Tyto izolanty budou vykazovat vysoké užitné vlastnosti srovnatelné s vlastnostmi běžných tepelných a akustických izolantů na stavebním trhu, jako je například polystyren a minerální vlna. Konkrétně by se mělo jednat o vývoj: • Izolačních materiálů určených pro vnitřní lehké dělicí konstrukce. U těchto izolantů bude kladen důraz především na akustické vlastnosti, stabilitu izolantu v lehké montované konstrukci a při suché výstavbě. • Izolačních materiálů určených pro obvodové pláště. Bude se jednat se o izolanty s použitím v občanské i průmyslové výstavbě. Důraz bude kladený především na tepelně izolační vlastnosti a u izolantů určených pro průmyslové využití pak i na vlastnosti akustické a stabilitu v konstrukci při vyšších výškách stěn. • Izolačních materiálů určených pro odhlučnění ve vnějším prostředí. Bude se jednat o akustické izolanty vnějších instalací, agregátů a dalších technologických zařízení produkujících hluk, které budou umístěny ve vnějším prostředí. • Izolačních materiálů určených pro izolace vodorovných dělicích konstrukcí (izolace podlah). Bude se jednat především o izolace lehkých podlahových konstrukcí, kdy důraz bude kladený na co nejnižší hodnotu dynamické tuhosti při optimální stlačitelnosti izolantu.

Klíčová slova
recyklovaný textil, tepelně izolační materiály, akustické izolace, přírodní vlákna, tepelná vodivost, zvuková pohltivost

Klíčová slova anglicky
recycled textiles, heat-insulating materials, acoustic insulation, natural fibres, thermal conductivity, sound absorption

Označení

FV20127

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav technologie stavebních hmot a dílců
- příjemce (22.11.2016 - nezadáno)

Výsledky

ZACHOVÁ, P.; ZACH, J.; TOŠEROVÁ, I.; NOVÁK, V. Development of advanced thermal and acoustic insulation materials based on recycled pes fibres. In International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, SGEM. International multidisciplinary geoconference SGEM. Albena; Bulgaria: International Multidisciplinary Scientific Geoconference, 2020. p. 351-357. ISSN: 1314-2704.
Detail

ZACH, J.; BUBENÍK, J.; ZACHOVÁ, P.; NOVÁK, V. Development of enviromental friendly insulation materials based on secondary textile fibers. In International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management. International multidisciplinary geoconference SGEM. Albena; Bulgaria: International Multidisciplinary Scientific Geoconference, 2019. p. 57-64. ISBN: 978-6-1974-0889-8. ISSN: 1314-2704.
Detail

ZACH, J.; NOVÁK, V. Polymer Matrix-bonded Polyester Fibers as a Substitute for Materials Used in the Cores of Vacuum Insulation Panels. Materiali in tehnologije, 2019, vol. 53, no. 4, p. 511-514. ISSN: 1580-2949.
Detail

ZACH, J.; NOVÁK, V.; PETERKOVÁ, J. Study of the Behaviour of Thermal Insulation Materials Made with Recycled Textile Fibers. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 2018, vol. 385, no. 1, p. 1-6. ISSN: 1757-899X.
Detail

ZACH, J.; PETERKOVÁ, J.; BUBENÍK, J.; NOVÁK, V.; ZACHOVÁ, P. Development of new advanced insulation materials from recycled textile. International multidisciplinary geoconference SGEM, 2018, vol. 18, no. 6.3, p. 121-128. ISSN: 1314-2704.
Detail

ZACH, J.; BUBENÍK, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P. Development of acoustic insulating materials from recycled textile fiber. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. 583. Bristol: IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 2019. p. 1-9. ISSN: 1757-8981.
Detail

ZACH, J.; NOVÁK, V.; ZACHOVÁ, P.; TŘÍSKO, P. Možnosti vývoje tepelně izolačních materiálů na bázi druhotných surovin použitelných v zateplovacích systémech stavebních konstrukcí. Zborník odborných referátov z 20. medzinárodnej konferencie Tepelná ochrana budov 2019. Vysoké Tatry, Štrbské Pleso, Slovensko: Sloveská stavebná vedecko-technická spoločnost, 2019. s. 100-107. ISBN: 978-80-973356-0-1.
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Technologie modifikace surovinových textilních/přírodních vláken pro zlepšení reakce na oheň výsledného izolantu; Technologie modifikace surovinových textilních/přírodních vláken pro zlepšení reakce na oheň výsledného izolantu. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební. (ověřená technologie)
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Technologie modifikace surovinových textilních/přírodních vláken pro snížení nasákavosti výsledného izolantu; Technologie modifikace surovinových textilních/přírodních vláken pro snížení nasákavosti výsledného izolantu. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební. (ověřená technologie)
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Izolace určené pro obvodové pláště v oblasti průmyslové výstavby z recyklovaných vláken; Izolace určené pro obvodové pláště v oblasti průmyslové výstavby z recyklovaných vláken. RETEX a.s.. (funkční vzorek)
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Izolace určené pro venkovní odhlučnění technologických zařízení z recyklovaných vláken; Izolace určené pro venkovní odhlučnění technologických zařízení z recyklovaných vláken. RETEX a.s.. (funkční vzorek)
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Izolace určené pro obvodové pláště v oblasti občanské výstavby z recyklovaných vláken; Izolace určené pro obvodové pláště v oblasti občanské výstavby z recyklovaných vláken. RETEX a.s.. (funkční vzorek)
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Izolace pro vnitřní dělicí konstrukce z recyklovaných vláken; Izolace pro vnitřní dělicí konstrukce z recyklovaných vláken. RETEX a.s.. (funkční vzorek)
Detail

BUBENÍK, J.; ZACH, J.; NOVÁK, V.; TŘÍSKO, P.: Izolace určené pro aplikaci do lehkých plovoucích podlah z recyklovaných vláken; Izolace určené pro aplikaci do lehkých plovoucích podlah z recyklovaných vláken. RETEX a.s.. (funkční vzorek)
Detail