Detail projektu

Formální modely ve zpracování přirozených jazyků

Období řešení: 01.01.2011 — 31.12.2011

Zdroje financování

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR - Fond rozvoje vysokých škol (FRVŠ)

- plně financující (2011-01-01 - 2011-12-31)

O projektu

Navazující magisterský studijní program na Fakultě informačních technologií v loňském roce prošel zásadní změnou v organizaci výuky. Nyní je k dispozici devět studijních oborů oproti původním čtyřem. Jedním z nových oborů jsou Matematické metody v informačních technologiích, které podobně jako stávající obor Informační systémy obsahují problematiku teoretické informatiky a formálních jazyků. V rámci dalšího nového oboru Bioinformatika a biocomputing mají studenti možnost věnovat se mimo jiné zpracování přirozených jazyků. Cílem projektu je vytvoření výukových materiálů, které studentům zpracování přirozených jazyků poskytnou teoretické základy a seznámí je s vhodnými formálními modely. Zároveň studentům teoretické informatiky nabídnou pohled na jednu z významných praktických aplikací teorie formálních jazyků. Materiály mohou využít jak studenti bakalářského, magisterského i doktorského studia, tak i případní další zájemci o danou problematiku. Veškeré výstupy projektu budou realizovány v anglickém jazyce a budou tak přístupné i zahraničním studentům Fakulty informačních technologií. Naopak čeští studenti se díky tomu seznámí se světově používanou terminologií.

Popis anglicky
The goal of the project is to create educational materials on formal models in natural language processing. For students of natural language processing, these materials will provide theoretical background, while for students of theoretical informatics, they will present one of the important practical applications of the formal language theory. All realization output will be in English.

Klíčová slova
teorie formálních jazyků, formální modely, zpracování přirozeného jazyka, podpora výuky

Klíčová slova anglicky
formal language theory, formal models, natural language processing, education support

Označení

FR97/2011/G1

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Výsledky

HORÁČEK, P.; MEDUNA, A. Regulated Rewriting in Natural Language Translation. 7th Doctoral Workshop on Mathematical and Engineering Methods in Computer Science. Brno: Brno University of Technology, 2011. p. 35-42. ISBN: 978-80-214-4305-1.
Detail