Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail oboru
FCHZkratka: DPCO_CHTPAk. rok: 2013/2014
Program: Chemie a technologie potravin
Délka studia: 4 roky
Akreditace od: 25.10.2007Akreditace do: 31.10.2011
Profil
Cílem studia je zvládnutí vyváženého poměru teoretických i praktických experimentálních dovedností a zkušeností s aplikací obecných postupů na konkrétní řešené situace v oblasti chemie a technologie potravin. Program je orientován jak do oblasti potravinářských výrob s ohledem na zabezpečování a rozvoj progresívních technologií, tak také do oblasti kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti produkovaných potravin, pro které studenti procházejí v průběhu studia nezbytnými disciplínami. Absolventi DSP najdou uplatnění ve sféře univerzitního i neuniverzitního výzkumu, ve výzkumně vývojové oblasti privátních společností ne jenom v ČR, ale i v EU (např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, DG SANCO), ve výrobních podnicích zemědělsko-potravinářského komplexu. Profil absolventa nabízí také uplatnění v rámci státních kontrolních institucí a obchodních organizacích.
Klíčové výsledky učení
Studium a s ním spojený výzkum v doktorském studijním programu oboru jsou orientovány na získání a rozvíjení teoretických vědomostí a experimentálních dovedností v oblastech potravinářské chemie a inženýrských procesů výroby potravin, aplikované analytické a fyzikální chemie, mikrobiologie, biochemie a molekulární biotechnologie. Studium je koncipováno plně v souladu s rozvojem potravinářských věd a potravinářských technologií, jako i dalších, fundamentálních a aplikovaných oborů. Hlavní pozornost bude zaměřena zejména na oblasti vztahující se k výrobě, zpracování, skladování a kontrole kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Vzhledem k prudkému rozvoji technik molekulární biologie bude odpovídající pozornost věnována i využití této vědní discipliny při rozvoji nových potravinářských technologií. Vědecké poznání bude zaměřeno na kvalitu a bezpečnost potravin, produkci funkčních potravin, rozvoj a vývoj moderních molekulárně biologických diagnostických metod. Na rozvoji vědeckého poznání se budou podílet i další disciplíny chemického a biologického charakteru, které jsou nezbytnou podmínkou komplexního přístupu a chápáni rozvoje potravinářských věd.
Garant
doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.
Vypsaná témata doktorského studijního programu
Předmětem experimentální části disertační práce bude studium možnosti zhodnocení odpadních substrátů pocházejících především ze zemědělství a potravinářského průmyslu biotechnologickou cestou s využitím vybraných typů mikroorganismů (bakterií i kvasinek). Součástí práce bude optimalizace technologických parametrů a návrh inovačních fermentačních strategií, dále bude řešen i down-stream proces a jeho optimalizace. Kultivace budou prováděny za řízených podmínek v bioreaktorech, biotechnologický proces bude monitorován s využitím moderních technik jako je průtoková cytometrie, kapalinová a plynová chromatografie, elektrofetické metody aj.
Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.
Cílem práce bude vypracování nových postupů mikroizolace DNA s využitím nově navržených nosičů s následnou identifikací rostlinné a transgenni DNA v potravinach pomoci molekularně biologickych metod. vyhledávání aplikací nově navržených mikročástic (magnetických i nemagnetických) pro biotechnologické aplikace - izolace DNA, nosiče biologicky aktivních látek.
Školitel: Španová Alena, doc. RNDr., CSc.
Disertační práce bude zaměřena na produkci, molekulární charakterizaci a využití mikrobiální alfa-galaktozidázy. Vycházet se bude z předběžných výsledků, které poukázaly na schopnost některých hub indukovat tento enzym sacharidy, které ve své struktuře obsahují vázanou galaktózu. Na produkci se použije vyselektovaný kapsulární kmen Cryptococcus laurentii a mimo povrchového enzymu se bude věnovat i pozornost cytozolové alfa-galaktozidáze a alfa-galaktozidáze vázané v membránových strukturách. Mimo klasických mikrobiologických a biochemických metod (např. různé typy kapalinové chromatografie a elektroforetických metod) bude doktorand pracovat hlavně s metodami hmotnostní spektrometrie a atomové silové mikroskopie.
Školitel: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.
Zaměřením práce je využití vybraných moderních molekulárních metod k charakterizaci metabolických procesů u průmyslově významných kvasinek, zejména karotenogenních rodů. Dílčím cílem první fáze práce bude studium struktury genomu a lokalizace genů pro biosyntézu pigmentů a dalších lipidických metabolitů. V další fázi práce budou charakterizovány vlastnosti plazmatické membrány a vnitřních membránových organel pomocí průtokové cytometrie a fluorescenční mikroskopie. Dále budou testovány transportní děje a jejich řízení, zejména v souvislosti s exogenním stresem v kombinaci s utilizací méně obvyklých substrátů. Součástí práce bude i sledování indukce produkce extracelulárních enzymů za účelem využití odpadních substrátů, kde bude využit proteomický přístup. Účelem práce je získání poznatků o metabolických dějích využitelných při průmyslové produkci metabolitů s vysokou přidanou hodnotou.