Detail oboru

Potravinářská chemie

FCHZkratka: DPCO_CHTPAk. rok: 2013/2014

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 25.10.2007Akreditace do: 31.10.2011

Profil

Cílem studia je zvládnutí vyváženého poměru teoretických i praktických experimentálních dovedností a zkušeností s aplikací obecných postupů na konkrétní řešené situace v oblasti chemie a technologie potravin. Program je orientován jak do oblasti potravinářských výrob s ohledem na zabezpečování a rozvoj progresívních technologií, tak také do oblasti kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti produkovaných potravin, pro které studenti procházejí v průběhu studia nezbytnými disciplínami. Absolventi DSP najdou uplatnění ve sféře univerzitního i neuniverzitního výzkumu, ve výzkumně vývojové oblasti privátních společností ne jenom v ČR, ale i v EU (např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, DG SANCO), ve výrobních podnicích zemědělsko-potravinářského komplexu. Profil absolventa nabízí také uplatnění v rámci státních kontrolních institucí a obchodních organizacích.

Klíčové výsledky učení

Studium a s ním spojený výzkum v doktorském studijním programu oboru jsou orientovány na získání a rozvíjení teoretických vědomostí a experimentálních dovedností v oblastech potravinářské chemie a inženýrských procesů výroby potravin, aplikované analytické a fyzikální chemie, mikrobiologie, biochemie a molekulární biotechnologie. Studium je koncipováno plně v souladu s rozvojem potravinářských věd a potravinářských technologií, jako i dalších, fundamentálních a aplikovaných oborů. Hlavní pozornost bude zaměřena zejména na oblasti vztahující se k výrobě, zpracování, skladování a kontrole kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Vzhledem k prudkému rozvoji technik molekulární biologie bude odpovídající pozornost věnována i využití této vědní discipliny při rozvoji nových potravinářských technologií. Vědecké poznání bude zaměřeno na kvalitu a bezpečnost potravin, produkci funkčních potravin, rozvoj a vývoj moderních molekulárně biologických diagnostických metod. Na rozvoji vědeckého poznání se budou podílet i další disciplíny chemického a biologického charakteru, které jsou nezbytnou podmínkou komplexního přístupu a chápáni rozvoje potravinářských věd.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Biotechnologická konverze vybraných typů odpadních substrátů

    Předmětem experimentální části disertační práce bude studium možnosti zhodnocení odpadních substrátů pocházejících především ze zemědělství a potravinářského průmyslu biotechnologickou cestou s využitím vybraných typů mikroorganismů (bakterií i kvasinek). Součástí práce bude optimalizace technologických parametrů a návrh inovačních fermentačních strategií, dále bude řešen i down-stream proces a jeho optimalizace. Kultivace budou prováděny za řízených podmínek v bioreaktorech, biotechnologický proces bude monitorován s využitím moderních technik jako je průtoková cytometrie, kapalinová a plynová chromatografie, elektrofetické metody aj.

    Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.

  2. Biotechnologická konverze vybraných typů odpadních substrátů

    Předmětem experimentální části disertační práce bude studium možnosti zhodnocení odpadních substrátů pocházejících především ze zemědělství a potravinářského průmyslu biotechnologickou cestou s využitím vybraných typů mikroorganismů (bakterií i kvasinek). Součástí práce bude optimalizace technologických parametrů a návrh inovačních fermentačních strategií, dále bude řešen i down-stream proces a jeho optimalizace. Kultivace budou prováděny za řízených podmínek v bioreaktorech, biotechnologický proces bude monitorován s využitím moderních technik jako je průtoková cytometrie, kapalinová a plynová chromatografie, elektrofetické metody aj.

    Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.

  3. Biotechnologická konverze vybraných typů odpadních substrátů

    Předmětem experimentální části disertační práce bude studium možnosti zhodnocení odpadních substrátů pocházejících především ze zemědělství a potravinářského průmyslu biotechnologickou cestou s využitím vybraných typů mikroorganismů (bakterií i kvasinek). Součástí práce bude optimalizace technologických parametrů a návrh inovačních fermentačních strategií, dále bude řešen i down-stream proces a jeho optimalizace. Kultivace budou prováděny za řízených podmínek v bioreaktorech, biotechnologický proces bude monitorován s využitím moderních technik jako je průtoková cytometrie, kapalinová a plynová chromatografie, elektrofetické metody aj.

    Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.

  4. Identifikace rostlinné a transgenni DNA v potravinach pomoci molekularne biologickych metod

    Cílem práce bude vypracování nových postupů mikroizolace DNA s využitím nově navržených nosičů s následnou identifikací rostlinné a transgenni DNA v potravinach pomoci molekularně biologickych metod. vyhledávání aplikací nově navržených mikročástic (magnetických i nemagnetických) pro biotechnologické aplikace - izolace DNA, nosiče biologicky aktivních látek.

    Školitel: Španová Alena, doc. RNDr., CSc.

  5. Studium alfa-galaktozidázy C. laurentii.

    Disertační práce bude zaměřena na produkci, molekulární charakterizaci a využití mikrobiální alfa-galaktozidázy. Vycházet se bude z předběžných výsledků, které poukázaly na schopnost některých hub indukovat tento enzym sacharidy, které ve své struktuře obsahují vázanou galaktózu. Na produkci se použije vyselektovaný kapsulární kmen Cryptococcus laurentii a mimo povrchového enzymu se bude věnovat i pozornost cytozolové alfa-galaktozidáze a alfa-galaktozidáze vázané v membránových strukturách. Mimo klasických mikrobiologických a biochemických metod (např. různé typy kapalinové chromatografie a elektroforetických metod) bude doktorand pracovat hlavně s metodami hmotnostní spektrometrie a atomové silové mikroskopie.

    Školitel: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.

  6. Využití vybraných molekulárních metod k metabolické charakterizaci průmyslově významných kvasinek

    Zaměřením práce je využití vybraných moderních molekulárních metod k charakterizaci metabolických procesů u průmyslově významných kvasinek, zejména karotenogenních rodů. Dílčím cílem první fáze práce bude studium struktury genomu a lokalizace genů pro biosyntézu pigmentů a dalších lipidických metabolitů. V další fázi práce budou charakterizovány vlastnosti plazmatické membrány a vnitřních membránových organel pomocí průtokové cytometrie a fluorescenční mikroskopie. Dále budou testovány transportní děje a jejich řízení, zejména v souvislosti s exogenním stresem v kombinaci s utilizací méně obvyklých substrátů. Součástí práce bude i sledování indukce produkce extracelulárních enzymů za účelem využití odpadních substrátů, kde bude využit proteomický přístup. Účelem práce je získání poznatků o metabolických dějích využitelných při průmyslové produkci metabolitů s vysokou přidanou hodnotou.

    Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCV_AOAngličtina pro doktorandyen2Povinnýdrzkano
DCO_VEDVědecká aktivita Ics5Povinnýano
DCO_AFCHAplikovaná fyzikální chemie pro potravinářecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_BIPBioinženýrství pro potravinářecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_BCHPokročilá biochemiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_MOBPokročilá molekulární biotechnologiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_OCHPokročilá organická chemiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_PMPotravinářská mikrobiologiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_POTSpecializované potravinářské technologiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
2. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_VED2Vědecká aktivita IIcs12Povinnýano
DCO_ANPAnalýza potravincs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_CHPChemie potravincs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_METMetrologie v environmentální analýzecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_NEZNavrhování experimentů a zpracování experimentálních datcs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_PIPotravinářské inženýrstvícs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_SPZSpeciální postupy zpracování potravinářských surovin a produktůcs2Povinně volitelnýdrzk1ano
3. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_SDZPojednání k dizertační prácics8Povinnýano
DCO_VED3Vědecká aktivita IIIcs10Povinnýano
4. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_DIZDizertační prácecs14Povinnýano
DCO_VED4Vědecká aktivita IVcs10Povinnýano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet kreditů Předměty
1 2 kr - 14 kr DCO_AFCH (2 kr), DCO_BIP (2 kr), DCO_BCH (2 kr), DCO_MOB (2 kr), DCO_OCH (2 kr), DCO_PM (2 kr), DCO_POT (2 kr)
1 2 kr - 12 kr DCO_ANP (2 kr), DCO_CHP (2 kr), DCO_MET (2 kr), DCO_NEZ (2 kr), DCO_PI (2 kr), DCO_SPZ (2 kr)