Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2016/2017Zaměření: Energetické inženýrství

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Kinetika tvorby jemných částic v proudu spalin

    Téma studia je zaměřeno na problematiku vzniku a růstu drobných tuhých a kapalných částic v proudu spalin vystupujících ze spalovacích zařízení. Významná část práce bude orientována experientálně s pracovištěm vlastněnou aparaturou.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  2. Komplexní model tepelného zásobování v městských aglomeracích

    Téma je zaměřeno na vývoj komplexních technicko-ekonomických modelů centrálně řízené dodávky tepla. Téma reaguje na aktuální trend vytváření chatrých systémů v rámci koncence Smart city. Model bude umožňovat optimalizaci rozvodu teplné energie v systému dálkového zásobování teplem. Dále bude model pružně reagovat na kooperaci dálkovéh rozvodu a decentralizovaných zdrojů.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  3. Matematické modelování termofluidních dějů v labyrintových ucpávkách

    Téma je zaměřeno na matematické řešení rychlostních, tlakových a teplotních polí v labyrintových ucpávkách energetických strojů. Pro řešení bude primárně využita metoda CFD, která bude porovnána s dalšími možnými přístupy. Dosažené výsledky budou porovnávány s výsledky experimentů, které jsou na pracovišti EÚ-OEI dlouhodobě realizovány.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  4. Tepelné výměníky s hydrofobní úpravou povrchu

    Téma je zaměřeno na výzkum možností zvýšení intenzity přestupu tepla u kondenzátorových trubkových svazků. Řešení bude primárně zaměřeno na omezení přítomnosti kaplaného filmu vhodnou povrchovou úpravou teplosměnných ploch.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  5. Vliv druhu zplyňovacího meida na proces zplyňování

    Zplyňování biomasy je jednou z progresivních metod termického využití biomasy. Náplní práce bude zkoumání různých typů zplyňovacího média a jejich vliv na účinnost zplyňování a čistotu generovaného plynu. Cílem této dizertační práce je stanovit nejlepší provozní parametry systému při užití různých zplyňovacích médií ve zplynovacím zařízení Biofluid 2.

    Školitel: Skála Zdeněk, doc. Ing., CSc.

  6. Využití absorpčních oběhů ve vysoce efektivních energetických blocích

    Téma je zaměřeno na problematiku využití absorpčních oběhů v režimu teplného čerpadla pro zvýšení účinnosti tepelných centrál. V rámci práce budou posouzeny možné koncepce uplatnění absorpčních oběhů. Jednotlivé koncepce budou pouzeny technicko-ekonomickou studií. Posuzováno bude uplatnění absorpčních oběhů jak na malých zdrojích tepla, tak na velkých elektrárenských blocích.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  7. Výzkum oxy-fuel spalování alternativních paliv

    Spalování s kyslíkem, je jednou z technologií doporučovaných pro CCS (zachycování a ukládání CO2) u velkých spalovacích zařízení. Náplní práce je zkoumání procesu spalování kyslíkem obohaceným vzduchem. Cílem práce je ověření vlivu přídavku kyslíku na proces spalování.

    Školitel: Skála Zdeněk, doc. Ing., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.