Detail oboru

Soudní inženýrství

ÚSIZkratka: SOIAk. rok: 2014/2015Zaměření: Oceňování majetku

Program: Soudní inženýrství

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 24.4.2008Akreditace do: 30.4.2016

Profil

Cílem studia doktorského studijního programu P 3917 Soudní inženýrství je příprava studentů pro vědeckou a výzkumnou činnost zaměřenou na zkoumání příčin, průběhu a důsledků negativních technických jevů nejrůznějších technických oborů a dále příprava studentů na výzkumnou a vývojovou činnost zaměřenou na rozvoj metod, založených na vědeckém základě, které se uplatňují při objasňování těchto negativních technických jevů, při ekonomickém hodnocení důsledků těchto jevů i při ekonomickém hodnocení majetku. Tato činnost bude prováděna jak z hledisek potřeb státních orgánů (justice, policie, orgánů státní správy apod.) tak i z hledisek privátního sektoru (podniků příp. občanů).
Výše uvedený cíl vyplývá z požadavků praxe, kdy rozvoj vědy a techniky vyžaduje výchovu vědeckých pracovníků, kteří se budou podílet na rozvoji nových vědeckých metod použitelných pro znaleckou i expertizní činnost v různých technických oborech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Aplikace metod forenzní environmentalistiky v soudní praxi

    Současný velmi rychlý rozvoj forenzních věd v celé řadě vědních i pomocných disciplín si klade za cíl především sjednocení jejich metodologických přístupů nejen v rámci EU. To podtrhuje i usnesení Parlamentu EU, která nabádá členské státy ke sjednocení forenzních věd do roku 2020. Problémová situace nastává např. při oceňování průmyslových oblastí před jejich modernizací či koupí nebo při využití již nefunkční průmyslové zóny tzv. brownfields. Ve velké míře jsou tyto plochy zdevastovány, s výraznou starou ekologickou zátěží, způsobenou zejména kontaminací celé řady rizikových látek a to jak v půdě, horninovém prostředí tak i spodních a povrchových vodách. Problémem se pak stává stanovení rozsahu kontaminace, návrh sanačních opatření k odstranění této kontaminace a především stanovení odpovědnosti (viníka) za způsobené škody, které bývá velmi často předmětem soudních sporů. Cílem bude, na základě důkladné analýzy a systémového přístupu, vytvořit komplexní soubor metod a postupů, vč. jejich aplikace pro potřeby forensní environmentalistiky, který nalezne uplatnění v soudních sporech a technickém znalectví, zejména pro urychlení, sjednocení a zpřehlednění problematiky v procesu ocenění a stanovení odpovědnosti za způsobené škody.

    Školitel: Adamec Vladimír, prof. Ing., CSc.

  2. Metodika oceňování vybraného druhu movitého majetku

    Určeno pro dva uchazeče. Téma bude upřesněno dle zaměření uchazeče (např. stroje dřevoobráběcí, textilní, slévarenské, zemědělské stroje, potravinářské) Cíl: Vypracovat podrobnou metodiku pro oceňování vybraného druhu movitého majetku včetně postupu při zohledňování běžných, celkových a generálních oprav, posuzování mezních stavů a stanovení výše majetkové újmy. V současné době jsou Ústavem soudního inženýrství VUT v Brně zpracovány obecné zásady pro oceňování majetku i pro určení výše majetkové újmy. Další vývoj v této oblasti vyžaduje rozpracování těchto obecnějších metodik pro jednotlivé druhy majetku. Vhodné pro absolventy VŠ technického zaměření s vhodnou specializací dle typu majetku.

    Školitel: Kledus Robert, doc. Ing., Ph.D.

  3. Metodologie ekonomického oceňování netržních ekologických funkcí životního prostředí

    Ekonomiky světa dosud životní prostředí (ŽP) a jeho ekosystémy využívají převážně bezplatně - jako volně přístupné veřejné statky. Důsledkem neomezovaného využívání je pak rychlý pokles zásoby přírodního kapitálu jako zásoby životodárných funkcí ŽP. Problémová situace nastává zejména v případech škod na mimoprodukčních funkcích ŽP, která může odpovídat ekologické újmě v rozsahu ztráty nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů, kdy jsou jejich složky a vnitřní vazby narušeny v důsledku antropogenní činnosti a tím jsou narušeny i funkce mimoprodukční. Problémem se stávají způsobené ekonomické škody ze znehodnocování ŽP zasahující i do problematiky oceňování netržních ekologických funkcí životního prostředí, na které je v posledních letech kladen velký důraz. Jednou z problematických oblastí jsou i úniky nebezpečných látek do ŽP v důsledku dopravních nebo průmyslových havárií, které mohou mít závažné a často i nevratné negativní dopady na jeho funkci. S ohledem na tuto skutečnost je tedy nutné komplexně řešit hodnocení, rozsah a dopady úniků těchto nebezpečných chemických látek společně s jejich následky (rozsah škod). Cílem je práce je na základě analýzy a systémového přístupu k problematice navrhnout jednotný přístup pro oceňování a stanovení výše škod zejména na mimoprodukčních funkcích ŽP pro potřeby soudního inženýrství a znalectví, které pomůže odborníkům urychlit a sjednotit přístup při řešení takových to problémů, vč. soudních sporů.

    Školitel: Adamec Vladimír, prof. Ing., CSc.

  4. Oceňování staveb pro pozemkové úpravy

    Cílem práce je sestavení metodiky tvorby technicko-ekonomických ukazatelů pro oceňování stavebních objektů pro pozemkové úpravy. Stavební objekty pro pozemkové úpravy jsou nazývány odborným termínem "společná zařízení". Společná zařízení jsou specifické objekty, jejichž oceňování jako nemovitostí není plně pokryto dosavadními oceňovacími metodami. Metodika pro oceňování společných zařízení bude propojovat problematiku oceňování v krajinném inženýrství, stavebním inženýrství a soudním inženýrství. Znalosti jednotlivých inženýrských disciplín a jejich aplikace umožní vytvořit v práci inovační postupy a přístupy k oceňování společných zařízení. Součástí práce bude aplikace navrhované metodiky na vybraných případech a vytvoření dílčí vzorové databáze technicko-ekonomických ukazatelů společných zařízení pozemkových úprav. Téma je vhodné pro absolventy navazujícího magisterského studia v oboru Management stavebnictví a Vodní hospodářství a vodní stavby se zaměřením na pozemkové úpravy, případně pro absolventy jiných oborů navazujícího magisterského studia související s danou problematikou.

    Školitel: Tichá Alena, doc. Ing., Ph.D.

  5. Systémový přístup ke stanovení hodnoty pozemků pro dopravní infrastrukturu

    Důležitou součástí rozvoje ekonomiky státu je vytváření fungujícího dopravní soustavy. Tento rozvoj se neobejde bez záboru půdy ve vlastnictví fyzických a právnických osob. V řadě případů rozvoj infrastruktury brzdí obtíže při výkupu pozemků, spojené s nejednoznačností při stanovení jejich obvyklé ceny (hodnoty). Obtíže se stanovením hodnoty jsou dány zvláštností daného segmentu trhu. Výkup probíhá za účelem vytvoření veřejně prospěšných staveb. Poptávajícím je zpravidla stát nebo obec. Nabídka v podstatě neexistuje, neboť výběr pozemků je dán územně plánovací dokumentací. Obvyklou cenu tak nelze stanovit analýzou trhu za použití běžných postupů. Úkolem studenta je na základě analýzy potřeb praxe, s využitím domácích i zahraničních zkušenosti, dobrých praxí, podmínek daných platnou právní regulací v ČR a vlastního výzkumu rozpracovat přístupy k řešení dané problematiky v podmínkách ČR s cílem vytvořit obecně použitelnou metodiku, která by byla využitelné jak pro potřeby nových výkupů pozemků, tak i pro potřeby napravení právních vztahů u stávajících komunikací.

    Školitel: Kledus Robert, doc. Ing., Ph.D.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS01Doktorský seminář Ics0PovinnýkolS - 26ano
DSB01Základy práva pro znaleckou činnostcs0Povinnýdrzkano
DSA01Numerické metody Ics0Povinně volitelnýdrzkmatematikaano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS02Doktorský seminář IIcs0Povinnýkolano
DSC01Soudní inženýrství - obecná metodikacs0Povinnýdrzkne
DSD06Bezpečnost strojů a zařízení - systémový přístupcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD07Elektrické komponenty pohonných soustav výrobních strojůcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD10Metody studia lesních ekosystémůcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD03Oceňování podnikůcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSA02Pravděpodobnost a matematická statistikacs0Povinně volitelnýdrzkmatematikaano
DSD09Právní a kriminalistické aspekty znalecké činnostics0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníne
DSD02Radiační a diagnostické metody ve zkušebnictvícs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD01Technologie sanace betonůcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD05Teorie a stavba obráběcích strojůcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD04Teorie a stavba tvářecích strojůcs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD08Teorie měření, měřicí techniky a technické diagnostikycs0Povinně volitelnýdrzkzaměřeníano
DSD11Psychologie v soudním inženýrstvícs0Volitelný (nepovinný)drzkano
1. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSB02Právní aspekty vědecké prácecs0Povinnýkolano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS03Doktorský seminář IIIcs0Povinnýkolano
DSE02Speciální metodika soudního inženýrství - forenzní ekotechnika les a dřevinycs0Povinně volitelnýdrzkspeciální metodikaano
DSE03Speciální metodika soudního inženýrství - obecné zásady oceňování majetkucs0Povinně volitelnýdrzkspeciální metodikaano
DSE07Speciální metodika soudního inženýrství - oceňování movitého majetkucs0Povinně volitelnýdrzkspeciální metodikane
DSE05Speciální metodika soudního inženýrství - oceňování nemovitostícs0Povinně volitelnýdrzkspeciální metodikaano
DSE04Speciální metodika soudního inženýrství - soudní inženýrství ve stavebnictvícs0Povinně volitelnýdrzkspeciální metodikaano
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS04Doktorský seminář IVcs0Povinnýkolano
2. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSJ01Cizí jazyk pro doktorské studiumcs0Povinnýdrzkano
DSE01Speciální metodika soudního inženýrství - analýza silničních nehodcs0Povinně volitelnýdrzkspeciální metodikaano
3. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS05Doktorský seminář Vcs0Povinnýkolano
3. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS06Doktorský seminář VIcs0Povinnýkolano
4. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DSS07Doktorský seminář VIIcs0Povinnýkolano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet předm. Předměty
zaměření 1 - 10 DSD06, DSD07, DSD10, DSD03, DSD09, DSD02, DSD01, DSD05, DSD04, DSD08
matematika 1 - 2 DSA01, DSA02
speciální metodika 1 - 5 DSE02, DSE03, DSE07, DSE05, DSE04, DSE01