Detail předmětu

Tělová zkušenost - zimní

FaVU-TZK-ZAk. rok: 2010/2011

kurz je zaměřen na práci s tělovými vjemy a pocity, které je možno metodou amplifikace a transformace identifikovat, pracovat s nimi a hledat jejich duševní kořeny. jde o čistě praktickou aktivitu v rozhovoru mezi učitelem a studentem. Součástí výuky je úvod do tématu ve formě přednášky.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Základem tělové práce bude aktivní práce s vlastním a partnerovým tělem. Skrze verbální komunikaci se projeví tělesné pocity, které bude student schopen rozpoznat a s pomocí pedagoga dekódovat, naučí se ovládat pomocí transformace obtížné stavy, které jsou zásadní vstupní branou k sebeidentifikaci. Cestou rozboru snů, tělovou reakcí a prací s tělem se studenti naučí používat vědomě podvědomou složky své osobnosti. Práce s tělem v těchto souvislostech má jak poznávací tak harmonizační a terapeutické účinky. Student si osvojí schopnost formulovat ve skupině intimní pocity, umět je sdílet a sám nacházet smysluplnost faktu sdílení , dojde k osobním psychosomatickým poznatkům v komunikaci s partnery a sebou samým.

Prerekvizity

tělo, sitlivost, otevřenost, komunikace

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT..

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet.

Osnovy výuky

1) Úvod do systému práce s tělem, přednáška a cvičení. Sledování řeči těla a práce v čase, schopnost udržet pozornost k tělovým impulzům.
2) Pochopení významu transformace a tréning její tělové realizace, práce s partnerem.
3) Práce se snem, sdělením, tělovým pocitem, transformací a rozborem ve skupině.

Učební cíle

Cílem kurzu je schopnost rozpoznat tělové signály, kterým v běžném životě nevěnujeme pozornost, pracovat s nimi, přijmout a poznat jejich řeč a transformovat je aktivní formou tělové práce do seberealizační úrovně naší osobnosti. Poznat tělo v jeho komunikativní úloze a vést rozhovor s ním. Rozvíjet imaginativní a poznávací úlohu snů, pracovat s nimi na úrovni tělové reaktivity, zkoumat možnosti stavů vědomí. Harmonizovat sebeidentifikační složku naší osobnosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast je povinná.

Základní literatura

Petr Rezek, Tělo, věc a skutečnost v současném umění, 1983
Psychosomatický základ veřejného vystupování, jeho studium a výzkum / sborník z konference 14. a 15.10. 1999 / prof. Ivan Vyskočil / AMU 2000
Životopis umělce – osobní výběr, vítaný je emocionální ať Životopis umělce – osobní výběr, vítaný je emocionální ať pozitivní či negetivní vztah k tématu (Warhol, Dalí…)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program bakalářský

    obor ATD , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

27 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1) Úvod do systému práce s tělem, přednáška a cvičení. Sledování řeči těla a práce v čase, schopnost udržet pozornost k tělovým impulzům.
2) Pochopení významu transformace a tréning její tělové realizace, práce s partnerem.
3) Práce se snem, sdělením, tělovým pocitem, transformací a rozborem ve skupině.