Detail předmětu

Zásady hygienického zpracování potravin

FCH-BCO_HZPAk. rok: 2008/2009

Studenti si osvojí základní principy hygienického zpracování potravin. V první části předmětu budou seznámeni s přehledem všech "nebezpečí" (fyzikálních, chemických a biologických), která se mohou vyskytnout při nehygienické výrobě a distribuci potravin. Druhá část pak bude věnována problematice sanitace při výrobě a zpracování potravin. Hlavní důraz bude kladen na praktický význam a schopnost uplatnit získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je tedy doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Získané teoretické znalosti:
- přehled nejdůležitějších alimentárních onemocnění
- přirozené toxické látky v potravinách
- cizorodé látky v potravinách
- princip sanitace, hlavní součásti, praktické provedení
Bude kladen důraz na schopnost uplatnit tyto poznatky v potravinářské praxi.

Prerekvizity

Obecné základy organické chemie, mikrobiologie a technologie potravin.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky s podporou e-learningu. Možnost individuální konzultace s vyučujícím.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky absolvování zkoušky:
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí problematiky hygieny potravin, pochopení vzájemných souvislostí a schopnost aplikace v praxi
b) ústní část- případné doplňující otázky

Osnovy výuky

Pojem "bezpečné potraviny", přehled všech "nebezpečí" z potravin
Nejdůležitější onemocnění z potravin.
Přirozené toxické látky v potravinách, antinutrienty.
Cizorodé látky v potravinách, radionuklidy.
Sanitace při výrobě a zpracování potravin - čištění, dezinfekce, dezinsekce, deratizace a desodorace.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy hygienického zacházení s potravinami počínaje výrobou, skladováním, dopravou, prodejem až po přípravu pokrmů a samotnou konzumaci.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná.

Základní literatura

Ing. Eva Vítová, Ph.D.: Hygiena potravin (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    obor BKCO_PCH , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_CHP , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor