Detail předmětu

Biotechnologie I

FCH-BCO_BIT1Ak. rok: 2008/2009

Teoretické základy fermentačních technologií.Biotechnologie primárních metabolitů. Mikroorganismy. Suroviny. Biiosyntéza alkoholů. Ethanol a výrobky obsahující ethanol. Výroba sladu a piva. Výroba vína. Průmyslová výroba lihu. Bioethanol. Výroba lihovin. Glycerol a jeho výroba. Aceton-butanolové kvašení. Průmyslová výroba mikrobní biomasy ( pekařské droždí a výroba mikrobní biomasy pro speciální účely).

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Získané znalosti jsou východiskem pro optimalizaci, měření a řízení bioprocesu. Seminář navazuje na přednášky z předmětu ve směru integrace poznatků z mikrobiologie, biochemie, chemického a biochemického inženýrství. Podrobnějším řešením konkrétní technologie se studenti lépe seznámí s technologií a jejím navrhováním (bilance surovin, vody, vzduchu, tepla, živin apod.)

Prerekvizity

Dobrá znalost mikrobiologie kvasinek a jejich metabolismu. Základní znalosti o kultivačních technikách, bioinženýrských základech průmyslových fermentací (zvláště o kinetice procesu, hmotnostním a energetickém bilancování procesů). Základy sanitace ve fermentačním průmyslu.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Studenti musí úspěšně složit zápočtový test orientovaný na mikrobiologii a biochemii průmyslových mikroorganismů (požadavek semináře). Ke zkoušce se vyžadujeí dobré znalosti všech technologií (testováno písemně a ústně).
úkolů semináře.

Osnovy výuky

1.Teoretické základy fermentačních technologií.
2.Biotechnologie primárních metabolitů.
3.Mikroorganismy.
4.Suroviny.
5.Biiosyntéza alkoholů.
6.Ethanol a výrobky obsahující ethanol.
7.Výroba sladu a piva.
8.Výroba vína.
9.Průmyslová výroba lihu.
10.Bioethanol.
11.Výroba lihovin.
12,Glycerol a jeho výroba.
13Aceton-butanolové kvašení.
14.Průmyslová výroba mikrobní biomasy ( pekařské droždí a výroba mikrobní biomasy pro speciální účely).

Učební cíle

Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především technologie založené na kvasinkové buňce – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Studenti jsou v seminářích kontrolováni ze znalostí formou krátkých testů. Jejich úspěšnoé hodnocení je podmínkou ke zkoušce. Ta se skládá z písemné a ústní zkoušky. Úspěšnost písemné části zkoušky je podmínkou k přijetí na zkoušku.

Základní literatura

Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
Kadlec P. a kol. Technologie potravin II, Skripta VŠCHT Praha, 2002 (CS)

Doporučená literatura

F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
A.H.Rose and J. Stuart Harrison: The Yeats, Vol.5 - Yeats Technology. Academic press. London 1989. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 3. ročník, letní semestr, povinný
    obor BKCO_PCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_CHP , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

65 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor