Detail předmětu

Chemie a technologie spotřebního průmyslu

FCH-BCO_CTSAk. rok: 2008/2009

Fotochemické zobrazovací systémy (polymerní světlocitlivé vrstvy, negativní fotorezisty a pozitivní fotorezisty, fotopolymery, elektrofotografie. Fotodegradace a fotostabilizace polymerních materiálů. Zobrazovací systémy a technologie, fotografická optika, černobílá a barevná fotografie, základy pre-pres technologií, kopírovací podklady, nátisk. Přehled různých technologií tisku, pre-press technologie, objektivní kontrola kvality tisku, technologie dokončujících výrob. Barvy a hlavní teorie barevného vidění, světelné zdroje - CIE standardní osvětlení, barevné systémy, měření barevnosti. Tvorba ICC profilů a jejich využití. Chemické a semichemické metody výroby papíru, papírenský stroj, výroba a vlastnosti papíru, finální úpravy papíru, zkušebnictví papíru a papírenských výrobků.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Studenti získají základní znalosti z fotografických, tiskových technologií, technologie výroby papíru a nasazení systému správy barev v průmyslu.

Prerekvizity

Fyzikální a makromelukární chemie

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

ústní zkouška

Osnovy výuky

1. Fotochemické zobrazovací systémy (polymerní světlocitlivé vrstvy, negativní fotorezisty a pozitivní fotorezisty, fotopolymery, elektrofotografie. Fotodegradace a fotostabilizace polymerních materiálů; 2. Zobrazovací systémy a technologie, fotografická optika; 3. Základy černobílé fotografie; 4. Základy barevné fotografie; 5. Základy digitální fotografie; 6. Základy pre-pres technologií, kopírovací podklady, nátisk; 7. Přehled různých technologií tisku; 8. Tiskové barvy; 9. Objektivní kontrola kvality tisku; 10. Technologie dokončujících výrob; 11. Barvy a hlavní teorie barevného vidění, světelné zdroje - CIE standardní osvětlení, barevné systémy, měření barevnosti; 12. Tvorba ICC profilů a jejich využití. 13. Chemické a semichemické metody výroby papíru, papírenský stroj, výroba a vlastnosti papíru, finální úpravy papíru, zkušebnictví papíru a papírenských výrobků.

Učební cíle

Cílem předmětu Chemie a technologie spotřebního průmyslu je poskytnutí přehledu o papírenských, fotografických a tiskových technologiích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Panák J. a kol.: Polygrafické minimum, , 0 (CS)

Doporučená literatura

Hunt R.W.G: The Reproduction of Colour, , 0 (CS)
Kippman H.: Handbook of Print Media (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_TCH , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_TCH , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

52 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor