Detail předmětu

Praktikum z analytické chemie potravin

FCH-BCO_ACP_PAk. rok: 2008/2009

Praktikum z analytické chemie potravin vychází z teoretických základů poskytnutých studentům v přednáškách předmětu Analytická chemie potravin. Je rozděleno na část tzv. klasickou a část instrumentální. Praktikum zahrnuje úlohy týkající se hlavních složek potravin (cukrů, tuků, bílkovin), stanovení některých nutričních složek potravin (vitamíny, biogenní prvky), stanovení kontaminantů i aditivních látek (barviva a konzervační látky) a určení některých dalších charakteristik potravin (vlhkost, popel).

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Studenti získají praktické zkušenosti s vybranými klasickými stanoveními látek v potravinách, a to základních živin (cukrů, dusíkatých látek, lipidů), minoritně zastoupených nutričních složek (vitamínů, biogenních prvků), senzoricky a biologicky aktivních látek (kyselin, aromatických látek) a cizorodých látek přidávaných do potravin (aditiv).

Prerekvizity

Řádné ukončení předchozích specializovaných kurzů.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Úspěšné absolvování všech laboratorních cvičení a odevzdání příslušných protokolů na dobré teoretické, obsahové i formální úrovni.
Před udělením klasifikovaného zápočtu se prověří znalost absolvovaných úloh písemnou formou.

Osnovy výuky

1) Voda, sušina a minerální látky, 2) Dusíkaté látky, 3) Cukry, 4) Polysacharidy, 5) Lipidy, 6) Alkoholy, 7) Konzervační prostředky, 8) Barviva, 9) Metody zkoušení vína, 10) Metody zkoušení pomerančové šťávy, 11) Metody zkoušení mlýnských výrobků, 12) Metody zkoušení masa.

Učební cíle

Cílem předmětu je upevnit teoretické poznatky získané na přednáškách "Analytická chemie potravin" prostřednictvím praktických úkolů v laboratoři.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka je povinná a je kontrolovaná vyučujícím.

Doporučená literatura

Davídek J. a kol.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL 1977. 0 (CS)
Príbela A.: Analýza potravín - cvičenie, STU Bratislava, 1993. 0 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_CHP , 3. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_PCH , 3. ročník, letní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

65 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Laboratorní cvičení

65 hod., povinná

Vyučující / Lektor