Detail předmětu

Základy potravinářských technologií

FCH-BCO_ZPTAk. rok: 2008/2009

Znaky potravinářského průmyslu, technologie sacharidů a cereálií, výroba cukru z řepy, výroba nečokoládových cukrovinek, výroba glukosy a fruktosy, zpracování kakaových bobů a výroba čokoládových cukrovinek, mlynářství a pekárenství, výroba těstovin a trvanlivého pečiva, škrobárenství, výroba škrobu z kukuřice, obilí, mouky a brambor, zpracování ovoce a zeleniny, technologie nealkoholických nápojů, technologie masa, drůbeže a vajec, technologie mléka, výroba smetany jogurtů, acidofilního mléka, sýrů a másla, technologie tuků a olejů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Získaní znalostí základních technologických operací, postupů a dějů v průběhu zpracovávaní surovin a jejich transformace na potravinářské produkty

Prerekvizity

Chemické inženýrství, fyzikální chemie, chemie potravin, analýza potravin, biochemie, mikrobiologie

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Dostatečné vědomosti ze tří zadaných otázek prokázány při ústné odpovědi

Osnovy výuky

1. týden - Základní pojmy, obsah předmětu, osobitosti potravinářského průmyslu, správní výrobní praxe

2. týden - Balení potravin, enkapsulace složek potravin

3. týden - Výroba cukru. Výroba glukosy, fruktosy a sirupů, výroba nečokoládových cukrovinek.

4. týden - Zpracování kakaových a kávových bobů, výroba čokolády, čokoládového másla a čokoládových cukrovinek

5. týden - Škrobárenství, výroba škrobu z kukuřice, obilí, mouky, brambor a jiných surovin, modifikované škroby

6. týden - Zpracování obilnin a zrnin, mlynářství

7. týden - Pekárenství, výroba těstovin a trvanlivého pečiva

8. týden - Zpracování ovoce a zeleniny, výroba nealkoholických nápojů

9. týden - Technologie masa, masných výrobků a drůbeže

10. týden - Technologie vajec a vaječních produktů

11. týden - Technologie mléka, výroba mléčných produktů

12. týden - Technologie rostlinných a živočišních olejů a tuků

13. týden - Výroba dehydrovaných produktů a potravních doplňků

Učební cíle

Cílem předmětu „Základy potravinářských technologií“ je obeznámit studenty se základními technologickými postupy výroby takových produktů, jako jsou glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob a jejich deriváty, cukrovinky a čokoláda, mouka, chléb, pekařské produkty a těstoviny, rostlinné a živočišní tuky, maso a drůbež, mléko, máslo a sýry, vejce a vaječní produkty, zpracované ovoce a zelenina a nealkoholické nápoje.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_PCH , 3. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_CHP , 3. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor