Detail předmětu

Elektrotechnika a elektronika

FSI-6EEAk. rok: 2007/2008

Elektrické obvody ( základní pojmy a zákony, stejnosměrné a střídavé obvody – vlastnosti, metody řešení, obvody v přechodném stavu ). Elektrické prvky a jejich vlastnosti. Magnetické obvody. Elektronické prvky ( PN přechod, diody, tranzistory bipolární a unipolární, tyristory, triaky, optoelektronické prvky ). Elektronické obvody ( zesilovače, operační zesilovače, generátory, stabilizátory, usměrňovače, střídače, stejnosměrné a střídavé měniče, polovodičové spínače, logické obvody, registry, čítače, mikroprocesory ). Polovodičové paměti. Elektrické stroje ( transformátory, asynchronní, synchronní stejnosměrné a speciální stroje – lineární a krokové motory, selsyny ). Elektrické přístroje ( jisticí, ochranné, relé, stykače ). Elektrické pohony. Elektrické měření ( přesnost měření, chyby měření, metody měření, elektrické měření neelektrických veličin ). Bezpečnost práce v elektrotechnice.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Předmět Elektrotechnika a elektronika umožňuje studentům navázat na poznatky z dřívějšího studia a tyto rozšířit a především prohloubit o uvedené oblasti.

Prerekvizity

Základní elektrické a magnetické veličiny (elektrický náboj a elektrický proud, vektory elektromagnetického pole, integrální veličiny - elektrické napětí, magnetické napětí, elektrický indukční tok, magnetický indukční tok). Základy elektromagnetizmu (Coulombův zákon, Biot-Savartův zákon, Faradayův zákon, Ampérův zákon). Elektrické a magnetické vlastnosti látek.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení klasifikovaného zápočtu: Podmínkou pro udělení klasifikovaného zápočtu je 100% účast na cvičení a odevzdání učitelem odsouhlasených protokolů z laboratorních cvičení. Výsledná klasifikace je určena bodovým hodnocením dle Studijního a zkušebního řádu VUT. Body získávají studenti ve třech okruzích: 1. Písemný test z přednášené látky (1.-5. přednáška), 0-20 bodů. 2. Písemný test z přednášené látky (6.-13. přednáška), 0-40 bodů. Písemný test je realizován v 6. a 13.výukovém týdnu v laboratorním cvičení. Studenti musí absolvovat povinně oba písemné testy. 3. Aktivita a splnění domácích prací v laboratorním cvičení, 0-40 bodů.

Učební cíle

Cílem předmětu Elektrotechnika a elektronika je seznámit studenty se základy moderní elektrotechniky a elektroniky, které jsou nutné pro studium dalších strojírenských předmětů a především pro zvládnutí budoucí náročné technické praxe.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrolovanou výukou je cvičení. Student musí absolvovat všechna cvičení, kontrolována je aktivita a příprava na cvičení a splnění domácích prací. Zameškanou výuku musí student absolvovat s jinou skupinou, nebo v odůvodněných případech v zápočtovém týdnu v náhradních cvičeních k tomu určených.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B2341-3 bakalářský

    obor B2339-00 , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Elektrické obvody.
Elektrické obvody, elektrické prvky.
Magnetické obvody, elektronické prvky.
Elektronické prvky.
Elektronické obvody.
Elektronické obvody.
Elektronické obvody.
Elektrické stroje.
Elektrické stroje.
Elektrické stroje.
Elektrické stroje.
Elektrické stroje a přístroje.
Elektrické pohony.

Laboratoře a ateliéry

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvod-organizační záležitosti,elektrická měření.
Elektrické měření,bezpečnost práce-poučení a přezkoušení.
Základy elektrických a elektronických obvodů.
Střídavé elektrické obvody.
Stabilizátory a usměrňovače.
Operační zesilovač a logické obvody.
Použití stykačů v praxi.
Jistící a ochranné přístroje.
Rozvod elektrické energie.
Trojfázový transformátor.
Asynchronní motor.
Stejnosměrný motor s cizím buzením.
Asynchronní motor s měničem frekvence.