Detail předmětu

Seminář k bakalářské práci

FSI-6AAk. rok: 2024/2025

Cílem předmětu je seznámit studenty s celým cyklem vypracování bakalářské práce. Toto zahrnuje výběr tématu, formální dokumenty a směrnice, strukturu a elementy závěrečné práce, informační zdroje a vyhledávání informací, citace a citování, management zpracování závěrečné práce, textové a grafické editory, sazbu textu, stylistiku a typografii, průběh státní závěrečné zkoušky a obhajoby závěrečné práce.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Vstupní znalosti

Všeobecné znalosti na úrovní bakalářského studia se zaměřením na strojírenství.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Podmínky pro ukončení předmětu a získání zápočtu: úspěšné absolvování zápočtového testu (získání alespoň 50 % bodů) v e-learningu s možností jedné opravy.

Učební cíle

Seznámit studenty s požadavky kladenými na bakalářskou práci a s typickým průběhem státní závěrečné zkoušky. Naučit studenty vyhledávat informace v informačních zdrojích a správně je citovat. Seznámit studenty s managementem zpracování závěrečné práce. Poskytnout informace potřebné pro zpracování bakalářské práce jakožto rozsáhlejšího technického textu. Rozšířit potřebné typografické a prezentační dovednosti studentů.

Základní literatura

GASTEL, Barbara a Robert A. DAY. How to write and publish a scientific paper. Eighth edition. Santa Barbara, California: Greenwood, an imprint of ABC-CLIO, [2016]. ISBN 978-1-4408-4262-7.

(EN)

GUSTAVII, Björn. How to Write and Ilustrate Scientific Papers. 2nd ed. New York: Cambridge University Press, 2008. ISBN 978-0-521-87890-6.

(EN)

ČSN EN ISO 690 (01 0197). Informace a dokumentace - Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha : Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2011. 39 s.

(CS)

Doporučená literatura

BIERNÁTOVÁ, Olga a SKŮPA, Jan. Bibliografické odkazy a citace dokumentů : dle ČSN ISO 690 (01 0197) [online]. V Brně : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011. 27 s. Dostupné z: http://www.citace.com/soubory/csniso690-interpretace.pdf

(CS)

SCHNEIDEROVÁ, Soňa. Jak nepsat diplomovou práci. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. Günther. ISBN 978-80-244-2968-7.

(CS)

KATUŠČÁK, Dušan, Barbora DROBÍKOVÁ a Richard PAPÍK. Jak psát závěrečné a kvalifikační práce: jak psát bakalářské práce, diplomové práce, dizertační práce, specializační práce, habilitační práce, seminární a ročníkové práce, práce studentské vědecké a odborné činnosti, jak vytvořit bibliografické citace a odkazy a citovat tradiční a elektronické dokumenty. Nitra: Enigma, c2008. ISBN 978-808-9132-706.

(CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-ZSI-P bakalářský

    specializace MTI , 3. ročník, zimní semestr, volitelný
    specializace STI , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Úvod do předmětu a téma bakalářské práce
  2. Formální dokumenty a směrnice, struktura závěrečné práce
  3. Elementy závěrečné práce
  4. Informační zdroje, informace a jejich vyhledávání
  5. Vyhledávání informací a knihovna FSI
  6. Citace a citování
  7. Management zpracování závěrečné práce
  8. Textové a grafické editory a další užitečný software
  9. Základy tvorby dokumentů v LaTeXu a cloudovém editoru Overleaf
  10. Sazba textu, stylistika a typografie
  11. Nejčastější chyby v závěrečných pracích a na co si dát pozor
  12. Obhajoba a státní závěrečná zkouška
  13. Zápočtový test