Detail předmětu

Seminář k bakalářské práci (B-SSZ)

FSI-FESAk. rok: 2024/2025

V tomto předmětu jsou v úvodní části studenti seznámeni se způsobem a metodami zpracování bakalářské práce a její následné prezentace v rámci obhajoby při státní závěrečné zkoušce. V navazující části studenti prezentují formou desetiminutové prezentace o výsledcích, které získali při vypracovávání svých bakalářských prací. Na prezentace navazuje vždy krátká odborná rozprava.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Vstupní znalosti

Pro účast v semináři se předpokládají znalosti v rozsahu předchozího bakalářského studia, doplněné studiem literatury podle konkrétního zadání bakalářské práce.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Podmínky udělení zápočtu: Aktivní účast na seminářích a přednáška o své bakalářské práci.
Účast na semináři je povinná a bude pravidelně kontrolována. Forma nahrazení výuky zameškané z vážných důvodů se řeší individuálně s garantem předmětu. Podmínkou udělení klasifikovaného zápočtu je prezentace připravované bakalářské práce.

Hodnocení: Hodnotí se 4 níže uvedená kriteria:
1. Příprava (obsah – věcnost) – ohodnocení kvality obsahu prezentace (20 b.)
2. Přednes (plynulost mluvy, vyjadřování) – ohodnocení sebeprezentace, terminologie, plynulost a návaznost v projevu (20 b.)
3. Prezentace (projekce) – ohodnocení grafiky, stylistiky a přehlednosti prezentace (40 b.)
4.Rozpracovanost práce – ohodnocení rozsahu prezentované práce s ohledem na termín prezentace v semestru (20 b.).

Výsledné hodnocení je dle klasifikační stupnice VUT - ECTS.

Učební cíle

Student se naučí vyhledávat relevantní zdroje a správně je citovat. Dále zpracovat rozsáhlejší technický text a následně jej prezentovat před odbornou veřejností.  Tím se přípraví na své vystoupení při obhajobě bakalářského projektu.
Student se naučí veřejně vystupovat a odborně hovořit. 

Studijní opory

Studijní opory jsou obsahem E-learningových podkladů, které jsou přístupné studentům. Jde o šablonu bakalářské práce, šablonu pro její prezentaci a sadu prezentací s návody (ve formátu pdf).

Základní literatura

SHIGLEY, Joseph E., Charles R. MISCHKE a Richard G. BUDYNAS. Konstruování strojních součástí. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2010. Překlady vysokoškolských učebnic. ISBN 978-80-214-2629-0. (CS)

LEINVEBER, Jiří a VÁVRA, Pavel. Strojnické tabulky: učebnice pro školy technického zaměření. Sedmé vydání. Úvaly: Albra, 2021. ISBN 978-80-7361-124-8.

(CS)

ČSN ISO 690. Informace a dokumentace: Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. 3. vyd. Praha: ÚNMZ, březen 2022

(CS)

Doporučená literatura

SHIGLEY, Joseph E., Charles R. MISCHKE a Richard G. BUDYNAS. Konstruování strojních součástí. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2010. Překlady vysokoškolských učebnic. ISBN 978-80-214-2629-0.

(CS)

Svoboda P., Brandejs J., Prokeš F. -- Základy konstruování -- akad.nakl.CERM Brno, 2003, ISBN 80-7204-306-4

(CS)
Bakalářské práce jednotlivých studentů

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-STR-P bakalářský

    specializace SSZ , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.až 6. Seznámeni se způsobem a metodami zpracování bakalářské práce. Vyhledávání a citování zdrojů, plagiátorství, pravidla pro psaní a úpravu bakalářských prací, aktuální předpisy VUT ke zpracování závěrečných prací a jejich hodnocení.

7. až 13. V těchto týdnech budou probíhat prezentace rozpracovaných bakalářských prací studentů (v rozsahu 10 + 5 minut) tak, aby mohl prezentaci realizovat každý student. V případě potřeby budou výukové skupiny rozděleny co do počtu tak, aby pro prezentaci každého syudenta byl dostatek času.