Detail předmětu

Aktuální stavební techniky

FA-ASTAk. rok: 2023/2024

Obsah předmětu reaguje na aktuální problémy a požadavky v oblastech stavitelství, techniky staveb, stavební fyziky a energetiky staveb, nabízí současná a perspektivní technická a konstrukční řešení při projektování a relizaci staveb. Přednášky informují o nových konstrukcích a technologických postupech současného stavitelství, o nových stavebních materiálech, jejich fyzikálních vlastnostech, úsporách energie a jejich vlivu na životní prostředí. Poukazují na zásady architektonického a technického návrhu objektů s pasivní nebo nízkou energetickou spotřebou a na řešení inteligentně řízené spotřeby energie v budovách. Cílem je rozšíření základních znalostí bakalářského stupně studia, získání aktuálních informací z oboru a jejich schopnost aplikace konkrétní projektové a stavební činnosti.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav stavitelství (US)

Vstupní znalosti

Základní znalosti bakalářského stupně studia v oblastech stavitelství, techniky staveb, stavební fyziky a energetiky staveb.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Řádné ukončení předmětu je podmíněno získáním klasifikovaného zápočtu. Pro udělení klasifikovaného zápočtu je nezbytné úspešně absolvovat ústní ověření znalostí z předmětu. Ověřovány jsou znalosti, které byly jakoukoli formou prezentovány na přednáškách.
Výuka je prováděna formou nepovinných přednášek, bez náhrady.

Učební cíle

Cílem je rozšíření základních znalostí bakalářského stupně studia, získání aktuálních informací z oboru a jejich schopnost aplikace konkrétní projektové a stavební činnosti.
Perspektivní technická a konstrukční řešení při projektování a relizaci staveb. Informace o nových stavebních materiálech, jejich fyzikálních vlastnostech, úsporách energie a jejich vlivu na životní prostředí s důrazem na architektonický a technický návrh objektů s pasivní nebo nízkou energetickou spotřebou a na řešení inteligentně řízené spotřeby energie v budovách.

Základní literatura

Monitoring domácího a zahraničního odborného periodického tisku, internetu, odborných publikací, DVD aj. s tématikou soudobé architektury, stavitelství, stavebních materiálů a technologií (CS)

eLearning

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

8 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Progresivní řešení dřevěných konstrukcí
- Rekonstrukce, opravy a údržba konstrukcí kovových a dřevěných
- Rekonstrukce, opravy a údržba konstrukcí betonových a zděných
- Základy geologie, průzkumy
- Posuzování životního cyklu staveb
- Speciální zakládání
- Konopí jako stavební materiál
- Zelené střechy
- Vybrané statě z požární bezpečnosti staveb
- Multikriteriální hodnocení budov; nakládání s odpady


eLearning