Detail předmětu

Pohyb a duševní zdraví

CESA-TV-DZPAk. rok: 2023/2024

Součástí péče o zdraví člověka je snaha o vytvoření takových přístupů, které umožní osobnosti pečovat o svoje zdraví ve smyslu bio-psycho-socio-spirituální rovnováhy osobnosti. Akcelerace životního stylu a současná společnost tuto péči v mnohém člověku neumožňují, proto je zapotřebí teoreticko-praktickými přístupy vytvořit individuální podmínky pro tyto potřeby. Jedná se o zvládání stresu, plánování času, komunikace a schopnost zvyšování frustrační tolerance. Protože ubývá pohybu a člověk má více sedavé činnosti, je důležité připomenou základní filozofickou potřebu potřeby pohybu k životu. Na přednášce analyzujeme jednotlivé problémy zdravého životního stylu se zaměřením na současnost a v praktických ukázkách se naučíme řešit aktuální negativní psychické stavy.

Aktuální rozvrh najdete v informačním systému VUT.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
 

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 



Učební cíle

Cílem předmětu je naučit studenty zvládání stresu, plánování času, komunikaci a schopnost zvyšování frustrační tolerance, řešení aktuálních negativních stavů.
Student umí a zná: pracovat s programy pro zvládání nerovnováhy osobnosti, vyhledat programy pro péči o duševní zdraví v rámci osnovy Zdraví 2020, poznávat a zvládat jednotlivé složky osobnosti ve vztahu k duševní rovnováze člověka, pracovat se stresem, zná zásady správné životosprávy ve vztahu k bio-psycho-socio-spirituální rovnováze osobnosti, metodiku práce s duševním zdravím, zná zásady managementu péče o zdraví.

Základní literatura

Blahutková, M. et al. Pohyb a duševní zdraví. Brno: MU (CS)
Danzer, G. ((2001). Psychosomatika. Praha: Portál. (CS)
Kebza, V. (2005). Psychosociální determinanty zdraví. Praha: Academia. (CS)
Křivohlavý, J. (2001). Psychologie zdraví. Praha: Portál. (CS)
Křivohlavý, J. (2004). Pozitivní psychologie. Praha: Portál. (CS)
Málková, I. (2005). Hubneme s rozumem. Praha: Smart Press s.r.o. (CS)
Mareš, J. et al. (2003). Sociální opora u dětí a dospívajících III. Hradec Králové: Nukleus (CS)
Payne, J et al. (2005). Kvalita života a zdraví. Praha: Triton. (CS)
Praško, J. (2005). Úzkostné poruchy. Praha: Portál. (CS)
Servan, D – Schreiber. (2005). Uzdravení bez léků. Praha: Portál. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor