Detail předmětu

Koloběh na koloběžkách

CESA-TV-KolobAk. rok: 2023/2024

Tento předmět je určen všem studentům, kteří mají zájem seznámit se s koloběhem jako kompenzačním metodou při bolesti zad, pro posílení svalstva dolních končetin a pro rozvoj kondice v rámci pátečních vyjížděk zejména po cyklostezkách nebo si můžete vyzkoušet koloběh formou turistiky po lesních cestách, s důrazem na správnou techniku.

Výuka bude probíhat jak na vlastních koloběžkách, tak v případě, že nemáte vlastní koloběžku, můžete si koloběžku zapůjčit v půjčovně Kolobky.cz  za 300 Kč na víkend na adrese: Hybešova 227/14, 602 00 Brno z (pouze domluvě s garantem: michaela.batorova@vut.cz - max 12 kusů)


Výuka bude zaměřena na správnou techniku koloběhu i rozvoj kondice a bude probíhat formou víkendových vyjížděk (sobota a neděle) Brno, Brno venkov, Nové Mlýny aj. s důrazem na správnou techniku jízdy v různých terénech:
  • TURISTIKA PŘÍRODOU NA KOLOBĚŽKÁCH - BRNO A OKOLÍ, po domluvě případně Nové Mlýny : (místo srazu bude upřesněno emailem): sobotní a nedělní vyjížďky 10:00 - 16:00 -  v termínech: 21.10 a 22.10.2023
 Pro splnění předmětu stačí absolvovat 2 vyjížďky (jeden víkend). V PŘÍPADĚ ŠPATNÉHO POČASÍ BUDE PROBÍHAT VÝUKA v náhradním termínu nebo je možné si výuku nahradit na předmětu Pěší turistika



Skladba výukové lekce koloběhu:
- zahřátí a protažení dynamickým strečinkem.
- hlavní část tréninkové jednotky (nácvik techniky jízdy v různých tempech a terénu, jízda po cyklostezkách i v terénu, uvolnění)
- protažení statickým strečinkem.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině. Maximálně 2 absence – nahrazení absencí po domluvě s garantem. V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Maximálně 2 absence – nahrazení výuky budeme řešit individuálně s garantem sportu (po domlvě bude možné si nahradit výuku v předmětu Pěší turistika nebo ve výuce garanta sportu)

Je možné mít vlastní koloběžku s velkými koly (velikost ideálně 26 a 20 nebo 28 a 20) nebo je možné si za 300 Kč/víkend zapůjčit koloběžku v půjčovně Kolobky.cz po domluvě s garantem (michaela.batorova@vut.cz) 

Při absolvování sobotní i nedělní vyjíďky získá student zápočet. 

 Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím.

 

 

 

Učební cíle

Studenti se seznámí s kompenzačními mechanismy koloběhu (při bolestivosti zad aj.) a správnou technikou jízdy na koloběžkách pro dospělé v různých tempech a terénu. Výuka koloběhu bude zaměřena nejen na rozvoj kondice, ale i na kompenzační účinky koloběhu, zejména pro oblast zad a posílení dolních končetin i hýždí. Výuka bude probíhat jak na cyklostezckách, tak v přírodě na lesních cestách dle dovedností studentů. 
Správná technika jízdy koloběhu v různém tempu a terénu s důrazem na kompenzaci sedavého způsobu života a rozvoj kondice.

Základní literatura

Gaďourek, Z. (2020) Metodika jízdy na koloběžce, Seminář instruktorů koloběhu, Rejvíz Morávek, O., Jandová, D., Honců, P. (2019). Sledování změny funkcí pohybového systému při jízdě na koloběžce, 14. Konference s odkazem Vincenze Prissnitze, Jeseník (CS)
Zdraví a v kondici, překvapující studie. Kostka koloběžky. Retrieved July 30, 2021, from https://www.kostkakolobezky.cz/info/191-zdravi-a-v-kondici-prekvapujici- (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor