Detail předmětu

Indoorcycling (spinning)

CESA-TV-ICEAk. rok: 2023/2024

Výuka indoorcyclingu (spinningu) v zimním i letním semestru probíhá ve skupinových lekcích pod vedením licencovaných instruktorů. Studenti se zapisují podle výkonnosti a stupně osvojení technik jízdy na stacionárním kole (Z, P, MIX). Hodiny za doprovodu hudby připomínají jízdu na horském kole, střídají se jízda v sedu s jízdou ve stoji, rychlé i pomalé úseky.
Celý program výuky je zaměřen na rozvoj kondice pro začátečníky i pokročilé. Velikost zátěže je přizpůsobena kondici jednotlivých cvičenců
Z = lekce pro začátečníky, kteří neznají techniku jízdy na stacionárním kole a kteří mají malou a nebo žádnou kondici;
MIX = lekce bez rozlišení výkonnosti (kondice), ale se znalostmi techniky jízdy na stacionárním kole;
P = lekce pro pokročilé v technice (alespoň rok jízdy), fyzicky zdatné a schopné pracovat v kondičním pásmu zatížení (tj. 70 - 90% TF max.)

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Vstupní znalosti

Jsou požadovány znalosti a dovednosti na úrovni středoškolského studia.
Doporučujeme cyklotretry s nášlapy, cyklo kalhoty s antibakteriální vložkou, cyklodres, vlastní bidon, cyklorukavice, ručník, a také jednou ročně zátěžový test na sportovním a tělovýchovném lékařství (parametry pro práci s tepovou frekvencí a sporttesterem).

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 

 

Učební cíle

Ovlivnění zdatnosti a pohybové výkonnosti, upevnění zdraví, prohloubení vědomostí a zkušeností z oblasti tělesné kultury a vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám a zdravému životnímu stylu.
Realizace studenta ve zvoleném sportovním odvětví s cílem udržení a zdokonalení tělesné i psychické kondice, relaxace, uvolnění a kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání. Výsledkem učení je vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, získání nových a zdokonalení již dříve osvojených dovedností, znalostí a kompetencí ve vybrané pohybové aktivitě.

Základní literatura

Hana Lepková a kol. Jak dokonale zvládnout indoorcycling. Grada, Praha 2007. ISBN 978-80-247-1748-7 (CS)
Jitka Dýrová, Hana Lepková a kol.: Kardiofitness vytrvalostní aktivity v každém věku. Praha, Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2273-3 (CS)

eLearning

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning