Detail předmětu

Fitness aktivity - Akrobatická jóga

CESA-TV-ACYOAk. rok: 2023/2024

Akrobatická jóga je fyzická praxe kombinující prvky jógy, párové akrobacie a dotekové terapie. Zpravidla se praktikuje v párech (na pohlavní nesejde), což vede k rozdělení rolí na basera (bázi) a flyera (letce).  Praktikant se nejprve seznamuje s vlastním tělem a způsoby práce s ním – hledání těžiště, převádění váhy a kalibrace s partnerem, a poté se učí základní pozice v rozsahu svých schopností. Po zvládnutí základních pozic přicházejí pozice pokročilejší, které vyžadují nejen sílu a flexibilitu, ale i důvěru mezi partnery. Důležitou součástí praxe je také bezpečné a vědomé ovládání pádů. Nakonec se pár učí přecházet z jedné pozice do druhé, a provádět tak vlastní sestavy.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem. 
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

 Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

Učební cíle

Cílem předmětu Akrobatická jóga je posunout fyzické a mentální dovednosti praktikantů na vyšší úroveň díky nutné kooperaci se svým praktikujícím partnerem – osvojení základních principů akrobatické jógy a schopnost samostatné provést základní až pokročilé pozice a přechody mezi nimi.

 

Lekce  jsou koncipované tak, aby budovaly a posilovaly sílu, flexibilitu a důvěru mezi partnery a nabídly tak svým praktikantům komplexní a funkční obraz, a tak jim umožnily i samostatnou praxi.  Výsledkem je osvojení těchto principů a schopnost samostatné praxe.

 

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor