Detail předmětu

Ergonomie sportu a pohybových aktivit

CESA-TV-ESPAAk. rok: 2023/2024

Vysvětluje propojení ergonomie a sportovních aktivit. Seznamuje s biomechanickými a fyziologickými principy pohybu, které respektují bezpečnost a zdraví člověka i jeho snahu zlepšovat výkon.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

nejsou vyžadovány

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.  
ravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

 Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

Učební cíle

Cílem je informovat pomocí ověřených a podložených zdrojů o rozumném a účelném použití ergonomických principů ve sportovních aktivitách, a to jak na úrovni rekreační tak výkonnostní, s důrazem na zachování bezpečnosti, prevenci úrazů a zlepšení výkonu.

 

Absolvent získá kompetence k vyhledávání a hodnocení významnosti případných rizikových faktorů, které mohou negativně ovlivňovat bezpečnost, zdraví a výkon člověka, který sportovní aktivitu vykonává, i bezpečnost osob v jeho bezprostřední blízkosti. Bude zároveň schopen nalezené rizikové faktory odstranit, minimalizovat nebo navrhnout způsob odstranění/minimalizace tak, aby prováděná sportovní aktivita splňovala požadavky na bezpečnost, zdraví a výkon.

 

Základní literatura

• REILLY, T. Ergonomics in Sport and Physical Activities, 1st Edition, Champaign Illinois: Human Kinetics: 2010 (CS) (CS)
• BÁTOROVÁ, M., BRŮŽKOVÁ, L. a ŠOPÍKOVÁ, J. Pohybové aktivity při zdravotním omezení. 1. vydání, Brno: Centrum sportovních aktivit Vysokého učení technického v Brně, 2013 (CS) (CS)
• ŠOPÍKOVÁ, J., KLIMPERA, L. O ergonomii v akademickém prostředí, 1. vydání, Brno: Centrum sportovních aktivit Vysokého učení technického v Brně, 2015 (CS) (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor