Detail předmětu

Bojová umění - Sebeobrana – systém Urban Combatives

CESA-TV-BUUCAk. rok: 2023/2024

Úvod do problematiky sebeobrany. Probereme to, jak konflikt vzniká, jak si útočníci vybírají své cíle, jak kontrolovat svůj osobní prostor, jak slovně deeskalovat konflikt a jak bojovat, pokud není možné ukončit konflikt jiným způsobem. Součástí výuky jsou právní aspekty sebeobrany, dále psychologie konfliktu a trénink mentální přípravy. Studenti se dozvědí o účincích adrenalinu a stresu na své tělo a naučí se, jak tyto stavy udržet pod kontrolou. Součástí výuky budou základy práce s obrannými prostředky (teleskopický obušek, pepřový sprej).
Součástí výuky budou video ukázky reálných situací z bezpečnostních kamer a rozbor vhodné taktiky. Semestr bude zakončen modelovými situacemi, kde si studenti vyzkoušejí nabyté poznatky v situacích velmi podobných realitě.

Aktuální rozvrh najdete v informačním systému VUT.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 

 

Učební cíle

Naučit studenta včas rozpoznat nebezpečí a nabídnout mu možnosti jak efektivně a bezpečně řešit jednotlivé fáze konfliktu.
Student se seznámí s tím, jak vznikají konflikty a jak se nestát objetí trestného činu. Seznámí se s metodami psychologické přípravy na boj a vyzkoušejí si modelové situace velmi blízké reálnému napadení.

Základní literatura

Zdeněk Náchodský - Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, a.s., Praha 1992 (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor