Detail předmětu

Bojová umění - Kobudo

CESA-TV-KOBUAk. rok: 2023/2024

Japonské válečnické umění. Využívá zbraně, původně zemědělské nářadí. Kobudo patří mezi středně náročné bojové sporty, původně pocházející z japonské Okinawy. Je nutno zvládnout nácvik technik „holou rukou“ a navíc zbraň. Dále se seznámit s etickým kodexem a historií, s principy nutné obrany a první pomoci. Pochopit tělo i mysl. S každou zbraní se cvičí tak, aby byly pochopeny její principy útoku a obrany s jejím maximálním využitím a dopadem. A to nejen v bojových formách.

Aktuální rozvrh najdete v informačním systému VUT.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

Dobrý zdravotní stav.
Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchov.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 

 

 

 

Učební cíle

Moderní Kobudo vychází z potřeb jednotlivce ubránit se v konfliktních a krizových situacích za použití svého těla, mysli a naučených technik s využitím dostupné „zbraně“ a nutné eliminace účinku protivníka při zachování etických norem.
Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám. Cvičenec Kobudo se seznámí s řadou jednoduchých návyků, technik a reflexů. Dále s úhozy, bloky a kopy, bojem v omezeném prostoru a na zemi. Je zvyšována psychická i fyzická zdatnost studenta formou cvičení, drilů a zápasu. Dále je seznámen s nošením a tasením zbraně a jejím případným použitím. Kobudo nabízí seznámení s originálním bojovým uměním, které je poplatné i dnes v uspěchané době.

Základní literatura

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor