Detail předmětu

Interakce buněk s materiály

CEITEC VUT-DS123Ak. rok: 2023/2024

V rámci tohoto předmětu budou přezkoumány fyzikálné a chemické interakce, které se vyskytují na rozhraní mezi materiálem a organickým systémem, se zvláštním zaměřením na interakce s živými buňkami v různých měřítcích. Studentz se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi materiálu, které řídí reakce živého systému, a jak fyziologické prostředí mění povrchové a objemové vlastnosti materiálu. Budou revidovány zásadní aspekty buněčné biologie, biochemie a mechanotransdukce, aby umožnit studentům pochopení komplexních procesů buněčné adheze a migrace, které mají několik důležitých důsledků pro biokompatibilitu, regeneraci tkání a rakovinné metastázy. Studenti se také seznámí s praktickými příklady evoluce vývoji implantátů, od "inertních" materiálů k materiálům, které podporují specifické buněčné procesy. Tento kurz je zvláště atraktivní, protože je zaměřen na poskytování znalostí o nejmodernějším stavu výzkumné oblasti, která patří mezi priority stanovené regionální Strategií inteligentní specializace Jihomoravského kraje.

Jazyk výuky

angličtina

Vstupní znalosti

Znalost materiálů, chemie a fyziky. Základní pojmy (střední vzdělávání) buněčné biologie

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Kurz se skládá z několika přednášek, které mohou být tváří v tvář nebo virtuální. V každé přednášce je jedno téma recenzováno jedním studentem a téma je probráno ve skupině. Na konci kurzu každý student poskytne svou písemnou zpětnou vazbu. Hodnocení kurzu závisí na kvalitě prezentace, aktivní účasti na všech přednáškách a včasném odeslání zpětné vazby.

Základní literatura

D.G. Castner, B.D. Ratner. Biomedical surface science: Foundations to frontiers. Surface Science 500 (2002) 28–60 (EN)
K.S. Masters, K.S. Anseth. Cell–material interactions. Advances in Chemical Engineering 29, 2004, 7-46 (EN)
C. Mas-Moruno, M. Espanol, E.B. Montufar, G. Mestres, C. Aparicio, F.J. Gil, M.P. Ginebra. Bioactive ceramic and metallic surfaces for bone engineering. In Biomaterials Surface Science, 2013, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA (EN)
M. Jager, H.P. Jennissen, M. Haversath, A. Busch, T. Grupp, A. Sowislok, M. Herten. Intrasurgical protein layer on titanium arthroplasty explants: from the big twelve to the implant proteome. Proteomics Clin. Appl. 2019, 13, 1800168 (EN)
D.F. Williams. Biocompatibility pathways: biomaterials-induced sterile inflammation, mechanotransduction, and principles of biocompatibility control. ACS Biomater. Sci. Eng. 2017, 3, 2−35 (EN)
A.J. Engler, S. Sen, H.L. Sweeney, D.E. Discher. Matrix elasticity directs stem cell lineage specification. Cell 2006, 126, 677–689 (EN)
P.J. Prendergast, J.R. Britton, P.T. Scannell, A.B. Lennon. Failure of biomaterials in implant fixation. In: Fracture of Nano and Engineering Materials and Structures, 2006, Springer (EN)
S.P. Lyu, D. Untereker. Degradability of polymers for implantable biomedical devices. Int. J. Mol. Sci. 2009, 10, 4033-4065 (EN)