Detail předmětu

Pozemní stavitelství 2 (APS)

FAST-BHA041Ak. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na prohlubování základních znalostí o pozemním stavitelství. Student přehlednou formou získá znalosti o svislých nosných i dělících nenosných konstrukcí a jejich možných řešení, ztužujících věncích a překladech. Současně se seznámí s problematikou dilatačních a rozdělovacích spár v nosných a nenosných konstrukcí, spodní stavby a její ochraně proti vodě, tlakové vodě a radonu. Doplní si také informace o dokončujicích konstrukcí podlah, oken a komínů. Seznámí se se způsoby řešení fasád objektů (jedno i vícepášťových), venkovních a vnitřních omítek.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

Předpokládá se, že student má na začátku předmětu znalosti z předmětu Pozemní stavitelství 1. Současně se předpokládá znalost základů konstruktivní geometrie, stavební mechaniky, statiky stavebních konstrukcí, pružnosti a pevnosti.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Pro získání zápočtu je nezbytné absolvovat aktivní účast ve cvičení, průběžné konzultace a odevzdání jednotlivých elaborátů (výkresů) podle stanoveného harmonogramu cvičení, odevzdání všech elaborátů v předepsané formě v daném termínu. Pro absolvování klasifikovaného zápočtu je nezbytné splnění všech požadavků cvičení - docházka a úspěšné absolvování zápočtového testu.


Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Všeobecné požadavky a členění konstrukcí spojujících různé úrovně.
Základní orientace v navrhování svislých nosných konstrukcích skeletových systémů občanských a průmyslových budov.
Základní přehled v oblasti řešení vícepodlažních budov.
Seznámení s fázemi výstavby a požadavky na dokumentaci staveb.

Student zvládne cíl předmětu, kterým je celková koncepce návrhu skeletové vícepodlažní stavby včetně kompletace projektové dokumentace pro její realizaci.

Základní literatura

MATOUŠKOVÁ, Dagmar: Pozemní stavitelství I. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1994. ISBN 80-85867-32-X.

(CS)

MATOUŠKOVÁ, D.: Pozemní stavitelství II.. CERM Brno, 1994. ISBN 80-248-0278-3.

(CS)

HÁJEK, Petr: Konstrukce pozemních staveb 10: nosné konstrukce 1. Vyd. 2. přeprac. Praha: České vysoké učení technické, 2000. ISBN 80-01-02243-9.

(CS)

Doporučená literatura

ŠMOLDAS, Lubomír a Věra MACEKOVÁ: M01 Schodiště a monilitické stěnové systémy. Brno: Fakulty stavební VUT, 2007.

(CS)

ZLÁMAL, Lubomír: Pozemní stavitelství I. Modul 1 [BH52-M01]: Svislé konstrukce. Brno: Vysoké učení technické, Fakulta stavební, 2005.

(CS)

ZLÁMAL, Lubomír: Pozemní stavitelství I. Modul 2 [BH52-M02]: Vodorovné konstrukce. Brno: Vysoké učení technické, Fakulta stavební, 2005.

(CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-APS bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Konstrukční systémy – stěnové zděné – konstrukční a materiálové požadavky, zdivo cihelné a tvárnicové (druhy a materiály tvárnic, vazby, únosnost, dotvarování a sedání zdiva) a druhy malt. 2. Zdivo kamenné a smíšené – materiálové řešení, vlastnosti a konstrukční principy, otvory v nosných stěnách, překlady nad otvory. 3. Konstrukční systémy – stěnové - monolitické betonové, montované. Vícevrstvé konstrukce – konstrukční principy, únosnost; sloupy a pilíře – materiálová řešení, vlastnosti a konstrukční principy. 4. Fasády objektů - řešení vnějších plášťů, požadavky, materiálová řešení, způsoby provedení, ukázky možných řešení. 5. Vodorovné konstrukce věnců a překladů – přehled, požadavky, vazba na svislé nosné konstrukce, statické a konstrukční principy, materiálové varianty, eliminace tepelných mostů. 6. Svislé nenosné stěny, požadavky na příčky. Příčky zděné, monolitické, montované, skleněné a pohyblivé. Nosné a nenosné části budov – vzájemné vztahy, dilatační spáry – druhy, materiálové a konstrukční řešení. 7. Komínová a ventilační tělesa – zásady pro navrhování a provádění, vazba na dispoziční řešení, terminologie, ukázky možných řešení a způspbů provádění. 8. Výplně otvorů - požadavky a způsoby zabudování, požadavky z pohledu tepelné techniky a akustiky, vlastnosti a varianty materiálového řešení. 9. Konstrukce převislé a ustupující (balkony, lodžie, pavlače, terasy, akrýře, římsy) materiálové varianty, statické požadavky, tepelně technická problematika. 10. Úpravy povrchů a dilatace - dělení vnitřních omítek, požadavky na ně kladené, sspecifika a vlastnosti, způsoby provádění. Dilatování objektů, typy dilatačních řešení, způsoby řešení a požadavky na dilatační konstrukce. 11. Podlahové konstrukce - normativní požadavky, základní dělení, vlastnosti podlah, materiálová řešení a způsoby provádění, ukázky možných řešení. 12. Hydroizolace - základní dělení, materiálová řešení, popis a terminologie, příklady skladeb, ukázky provádění, drenáže budov. 13. Zábradlí, rampy a žebříky - normativní požadavky, základní dělení, výška zábradlí, ukázky možných řešení.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Cílem cvičení je hloubějisi procvičit normu používanou pro kreslení výkresů stavebních částí a představení výstupů při návrhu objektů pozemního stavitelství (půdorys a řezy nepodsklepeným objektem o 3 NP). Výstupy jsou řešeny formou studií nebo formou výkresů. 1. Úvod do cvičení. Normy používané pro kreslení výkresů stavebních částí. Úpravy výkresů a studií. Rozměry a úprava výkresových listů. Měřítka. Čáry na výkresech pozemních staveb. 2. Literární rešerše k zadanému tématu. Seznámení se s normovými požadavky a legislativou platnou pro administrativní objekty, výpis hlavních informací formou studie. 3. Zadání dispozičního řešení k administrativní budově, informace plynoucí z literární rešerše, zopakování požadavků na samotný objekt a způsob zakreslení samotné studie. 3. Konzultace zpracování zadaného tématu, možné způsoby řešení, zásahy do stávajících dispozic. 4. Osazení objektu do terénu - vysvětlení konstrukce osazení, výškopis a polohopis objektu, zjištění výšek nutných pro další výkresy 5. Návrh schodišťového prostoru, návrh samotného schodiště, půdorysy jednotlivých podlaží a řez celým schodišťovým prostorem 6. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem půdorysu 1 NP, řešeného objektu administrativní budovy. 7. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem půdorysu 2 NP, řešeného objektu administrativní budovy 8. Konzultace zpracování zadaného tématu, možné způsoby řešení, vysvětlení zakreslovacích zásad a častých chyb. 9. Návrh monolitické stropní konstrukce, orientační dimenzování nosných prvků, způsob zakreslení a detaily. 10. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem řezu A-A, řešeného objektu administrativní budovy. 11. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem technických a architektonických pohledu, řešeného objektu administrativní budovy 12. Zadání technické zprávy pro řešený objekt. 13. Kompletace a odevzdání.