Detail předmětu

Figurální kresba

FAST-VGC001Ak. rok: 2023/2024

Předmět rozvíjí schopnosti výtvarného uvažování skrze kresebné studium lidské figury. Zaměřuje se na zvládnutí elementárních výtvarných vztahů (formát, měřítko, kánon, kompozice, rytmus, perspektiva, prostor a hmota), stejně jako na pokročilé ovládnutí kresby jako způsobu myšlení a výrazového prostředku. Získané znalosti pomohou studentům budovat schopnost vnímat a zobrazovat prostor a hmotu jako nezbytné atributy architektonické tvorby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav architektury (ARC)

Vstupní znalosti

Předpokládají se základní kresebné dovednosti ověřené talentovou zkouškou.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Rozvoj kresebných schopností a dovedností, práce s formátem a kompozicí, modelace prostoru. Rozvoj kresebného myšlení jako nástroje výtvarného výrazu.
Student zvládne cíle předmětu, kterými jsou rozvoj kresebných schopností a dovedností, práce s formátem a kompozicí, modelace prostoru a rozvoj kresebného myšlení jako nástroje výtvarného výrazu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-VP bakalářský, 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Rozkreslovací a uvolňovací cvičení - kompozice a formát 2. Proporce lidského těla - kánon 3. Stavba lidského těla - opěrná soustava - kostlivec - studie 4. Morfologie lidského těla - svalová soustava - svalovec - studie 5. Akt - cvičení rychlých kreseb - skicování 6. Akt - cvičení rychlých kreseb - skicování 7. Akt - linární výstavba - studie 8. Akt - linární výstavba - studie 9. Akt - tvarová modelace - studie 10. Akt - tvarová modelace - studie 11. Akt - tvarová modelace - studie 12. Akt - valérová kresba - studie 13. Akt - valérová kresba - studie