Detail předmětu

Softwarové právo

FEKT-BPC-SPRAk. rok: 2023/2024

Pojem a struktura softwarového práva, instituty ochrany software právem duševního vlastnictví, právní aspekty různých forem tvorby software, pojem, struktura a typické formy softwarových smluv, typická ujednání v softwarových smlouvách, ochrana osobních údajů, ochrana databází právy sui generis.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Právnická fakulta (PF MU)

Vstupní znalosti

Předmět je co do obsahu relativně nezávislý na ostatních částech studijního programu – nemá tedy žádné prerekvizity.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Ústní rozprava nad vylosovaným okruhem v rámci kolokvia ve zkouškovém období.
Podmínky pro úspěšné ukončení předmětu stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem předmětu je podrobně analyzovat a řešit právní problémy vznikající při vývoji a užití software se zaměřením na právní ochranu počítačových programů a ochranu databází právy sui generis. Kurs rozebere problematiku ochrany software autorským právem a problémově se bude věnovat běžným situacím zaměstnanecké nebo zakázkové tvorby software. Rovněž budou analyzovány typické formy licenční kontraktace a forem užití software v běžné právní praxi. Specifickou součástí tohoto předmětu bude též výklad k ochraně osobních údajů a dat a právům sui generis k databázím.
Na konci tohoto kurzu bude student schopen v mezinárodních souvislostech chápat systém a strukturu právní ochrany software a prakticky aplikovat autorskoprávní instituty ochrany počítačových programů. Student se bude orientovat v problematice uzavírání softwarových smluv a bude schopen zhodnotit platnost a praktické důsledky užití běžných smluvních konstrukcí. Vedle toho bude student schopen prakticky aplikovat ochranu databází právy sui generis.

Základní literatura

MYŠKA, Matěj a Jan TOMÍŠEK. Práva k datům a software. In Radim Polčák a kol. Právo informačních technologií. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2018. s. 113-211. Právní monografie. ISBN 978-80-7598-045-8.

Doporučená literatura

JANSA, Lukáš, Petr OTEVŘEL a Martin ŠTEVKO. Softwarové právo. 3. aktualizované a rozšířené vydání. Brno: Computer Press, 2018. ISBN 978-80-251-4914-0.
SEDLÁKOVÁ, Jana, Roman TOMEK, Tereza FORMANOVÁ, Pavel ČECH a Jiří HRADSKÝ. Softwarové smlouvy: jejich specifika a kontraktační proces. V Praze: C.H. Beck, 2021. Právní praxe. ISBN 978-80-7400-814-6. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-IBE bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

24 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

eLearning