Detail předmětu

Bezpečnost práce v elektrotechnice

FSI-XB0Ak. rok: 2023/2024

Předmět Bezpečnost práce v elektrotechnice umožní získání znalostí o zásadách, směrnicích, ustanoveních a základních elektrotechnických předpisech a normách z oblasti bezpečnosti práce v elektrotechnice a připraví posluchače ke zkoušce z bezpečnosti práce ve smyslu vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Po úspěšné zkoušce získají absolventi kvalifikaci jako pracovníci pro samostatnou činnost.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Vstupní znalosti

Předmět je primárně určen pro studenty studijních programů, v jejichž studijních plánech je předmět uveden. Dále je určen pro studenty, kteří již dříve získali elektrotechnické vzdělání (například na střední škole). Ostatní zájemci o předmět bez výjimky kontaktují garanta předmětu, který rozhodne, jestli je pro ně předmět vhodný.
Předmět vyžaduje znalosti z fyziky, elektrotechniky a anatomie člověka. Nutné jsou poznatky o vedení elektrického proud a jeho působení na lidský organizmus.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Podmínky udělení zápočtu: absolvování nejméně 75% cvičení. V případě nižší účasti zadá vučující jako náhradu vypracování písemné práce.
Zkouška: zkouška prověřuje znalost základních znalostí potřebných k vykonávání samostatné činnosti na elektrotechnických zařízeních a je v praxi po absolventech vyžadována. Zkouška je kombinovaná, má písemná i ústní před komisí. Hodnocení je: prospěl nebo neprospěl. Na základě znalostí prokázaných během zkoušky je student ohodnocen známkou.
Výuka je nepovinná. Zameškaná výuka se nenahrazuje, zameškaná látka se doplňuje samostatným studiem.

Učební cíle

Cílem kurzu je připravit studenty ke zkoušce podle vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb. a tím po úspěšném vykonání zkoušky získat elektrotechnickou kvalifikaci jako pracovníci pro samostatnou činnost v elektrotechnice, nutnou pro samostatnou práci s elektrotechnickými zařízeními v praktické činnosti absolventa.
Tento předmět připraví studenty k samostatné práci na elektrotechnických zařízeních z hlediska bezpečnosti před úrazem elektrickým proudem a případné poskytnutí první pomoci při úrazech elektrickým proudem. Studenti se také naučí rozpoznávat problémové a rizikové situace související s elektrickými zařízeními.

Základní literatura

Vyhláška ČÚBP a ČBÚ č.50/1978 Sb.
KŘÍŽ, Michal, 2016. Příručka pro zkoušky elektrotechniků - požadavky na základní odbornou způsobilost. Jedenácté - aktualizované vydání. Pardubice: IN-EL. Elektro (IN-EL). ISBN 978-80-87942-22-2. (CS)
VLČEK, Jiří, 2007. Bezpečnost elektrických zařízení: příručka pro konstruktéry. Praha: BEN - technická literatura. ISBN 978-80-7300-222-0. (CS)
KŘÍŽ, Michal, 2015. Dimenzování a jištění elektrických zařízení - tabulky a příklady. Čtvrté - aktualizované vydání. Pardubice: IN-EL. Elektro (IN-EL). ISBN 978-80-87942-07-9. (CS)

Doporučená literatura

Donald S.Bloswick. An Introduction to Electrical Safety for Engineers, U.S. Department of Health and Human Services, Ohio 1993, NIOSH order No. 89-39341.
FOWLER, T., Electrical Safety: Safety and Health for Electrical Trades – Student Manual (rev. Ed. ), ISBN 9781437920277, (2010), DIANE Publishing

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-MET-P magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný
  • Program N-VSR-P magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Česká a evropská legislativa, technické normy, elektrotechnická kvalifikace.
2. Účinky elektrického proudu na lidský organizmus, ochrana před úrazem elektrickým proudem.
3. Elektrická zařízení, elektrické sítě, připojování elektrických předmětů, značení svorek a vodičů, elektrické ruční nářadí.
4. Třídění vnějších vlivů, prostory z hlediska úrazu elektrickým proudem, krytí elektrických předmětů.
5. Požární bezpečnost elektrické instalace a elektrických zařízení.
6. Bezpečný výrobek, bezpečná instalace, bezpečná činnost, prohlídky a revize.
7. Zřizování a provoz zkušebních elektrických zařízení.
8. Ochrana elektrických a elektronických zařízení před bleskem a přepětím.
9. Provedení ochran před úrazem elektrickým proudem.
10. Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních.
11. Ochranné a pracovní pomůcky.
12. Elektrické zařízení strojů.
13. Vyhledávání, hodnocení a prevence rizik při provozu elektrických zařízení.

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Seznámení a orientace v technických normách
2. První pomoc, poučení
3. Elektrické instalace, rozvody v občanské a bytové výstavbě
4. Elektrické instalace v průmyslových rozvodech
5. Postup při hašení elektrických zařízení
6. Nepřímé účinky elektrického proudu
7. Zkušební elektrická zařízení
8. Zařízení na ochranu před bleskem a přepětím
9. Proudový chránič
10. Elektrické instalace
11. Jističe a jištění
12. Elektrické zařízení strojů
13. Přezkoušení z bezpečnosti podle vyhl. 50/1978Sb. - informace o průběhu, podmínky, modelové příklady otázek a jejich řešení

eLearning