Detail předmětu

Bankovní produkty a služby

FP-bpsPAk. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na výklad principů a technologií produktů a služeb, nabízených bankovním klientům v rámci retailového bankovnictví. V rámci výuky je zdůrazňováno hledisko uživatele produktu, klienta. V potřebných souvislostech jsou prezentovány legislativní a regulační podmínky, definující parametry bankami poskytovaných produktů a služeb. Absolvování předmětu orientuje studenty na nabídky bank a jejich využití. Současně připraví studenty na pochopení výkladu navazujícího předmětu „Bankovnictví II“ – bankovní podnikání“
Předmět je vhodný i pro studenty oboru manažerská informatika.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Daný předmět navazuje na základy finančních trhů, teorii peněz, expanzivní a restriktivní monetární politiku v otevřené ekonomice, aspekty měnové politiky EU, základní funkce obchodních bank a podstatu jejich podnikatelské činnosti.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet bude udělen na základě vypracování seminárního projektu. Zkouška probíhá ve formě znalostního testu a ústní zkoušky, spočívající v odpovězení tří zadaných otázek a to vždy jedné z oblasti banovních produktů, obchodů a ekonomiky banky.
Zkouška je klasifikována podle stupnice ECTS
Výsledek orientačního znalostního testu je pouze doplňkovým pohledem na znalostní úroveň studenta.
Je plně v kompetenci učitele. Aktivní účast ve výuce, průběžná kontrola vědomostí ve cvičení.

Učební cíle

Seznámit studenty se základními funkcemi bankovního sektoru, vysvětlit pravidla pro aktivní, pasivní i neutrální obchodování banky s klienty, principy platebního styku, užívání platebních instrumentů, a poskytování bankovních služeb. Prezentovat obecné principy úvěrování firemní a soukromé klientely, a eliminaci rizik z těchto obchodů. Orientovat studenty v portfoliu bankovní nabídky a připravit je na výběr vhodných produktů pro řešení různých finančních situací.
Studenti by měli být schopni analyzovat výhody a nevýhody produktů a služeb pro klienty a chápat parametry a podmínky jejich poskytování.
Získat znalosti o funkci bankovního sektoru, jednotlivých typů bank, o možnostech využití bankovních produktů v praxi, využití platebních instrumentů a bankovních služeb, eliminaci rizik. Respektování principu „časové hodnoty peněz“ při výběru vhodného bankovního produktu, zpracování žádosti o úvěr pro konkrétní společnost

Základní literatura

ZEMAN, V., MELUZÍN, T., Bankovnictví I, 2., rozšířené a doplněné vydání vydání, Brno, CERM 2008, ISBN 978-80-214-3580-3. (CS)
ZEMAN, V., MELUZÍN, T., Bankovnictví II, 2., rozšířené a doplněné vydání vydání, Brno, CERM 2008, ISBN 978-80-214-3581-0 (vybrané kapitoly). (CS)
MELUZÍN, T.: Finanční trhy-cvičení. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. 46 s. ISBN 80-214-3048-6. (CS)

Doporučená literatura

ŠENKÝŘOVÁ, B. a kol.: Bankovnictví I, 2. vydání, Praha, Grada Publishing 1999, ISBN 80-7169-859-8 (CS)
KALINOVÁ,M., KOTOUČOVÁ, J., KŘÍŽ, R., SPIRIT, M., ŠVARC, Z.: Právní základy finančních služeb, 1. vydání, Praha, Bankovní institut, 2002, ISBN 80-7265- 051-3 (CS)
MÁČE, M., Platební styk – klasický a elektronický, 1. vydání, Praha, Grada Publishing, 2006, ISBN 80-247-1725-5 (CS)
JUŘÍK, P.: Encyklopedie platebních karet, 1. vydání, Praha, Grada Publishing 2003, ISBN 80-247-0685-7 (CS)
SCHLOSSBERGER, O., SOLDÁNOVÁ, M.: Platební styk, 3. přepracované a doplněné vydání, Praha, Bankovní institut 2005, ISBN 80-7265-072-6 (CS)
POLIDAR, V.: Management bank a bankovních obchodů, 2. vydání, Praha, Ekopress 1999, ISBN 80-86119-11-4 (CS)
RADOVÁ, J., DVOŘÁK, P.: Finanční matematika pro každého, 4. vydání, Praha, Grada Publishing 2003, ISBN 80-247-0473-0 (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-EP bakalářský, 3. ročník, letní semestr, povinný
  • Program BAK-UAD bakalářský, 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Struktura bankovnictví v České republice.
Postavení a úloha centrální banky, aktuální problémy českého bankovnictví. Zákon o bankách, pojištění vkladů. Opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

2. Bankovní produkty. Bilanční a funkční členění bankovních produktů. Tradiční a moderní bankovní produkty. Elektronizace bankovních produktů a služeb.

3. Depozitní produkty obchodních bank. Kvantitativní a kvalitativní struktura pasivních operací. Specifičnost klientských vkladů. Přehled bankovních produktů pro klientská depozita. Diferenciace úročení klientských depozit a obchodní důvody nastavení jejich variant.

4. Dlouhodobé spořící produkty. (alternativní spoření)
Stavební spoření, charakteristika, úvěrové varianty a efekty zhodnocení vložených finančních prostředků. Produkty penzijních fondů, charakteristika, zhodnocení, důvody užití.

5. Směnečné a šekové operace. Druhy a náležitosti směnek a šeků, vznik, převod a zánik směnečných práv a závazků ze směnek. Průběh operací se šeky a směnkami. Praktické využití šeků a směnek

6. Úvěrové produkty obchodních bank. Kvantitativní a kvalitativní struktura aktivních operací. Smluvní dokumenty.Dominantní postavení klientských úvěrů. Podnikatelské, spotřebitelské a hypotéční úvěry. Mechanismy poskytování, čerpání a splácení klientských úvěrů. Formy zajišťování poskytnutých úvěrů, minimalizace rizik.

7. Hypotéční úvěrování a úvěry ze stavebního spoření. Účel, principy a druhy, způsoby jejich poskytování a řízení. Kapitálová životní pojištění a jejich efekt v kombinaci s úvěrovými produkty.

8. Základní formy dokumentárních plateb. Operativní mechanismus dokumentárních plateb. Dokumentární inkaso a dokumentární akreditiv. Specifičnost dokumentárních akreditivů

9. Platební operace jako bankovní produkt..
Základní formy hladkých plateb. Hotovostní platební styk a jeho legislativa c ČR., ČNB a hotovostní peníze, ochranné prvky, nakládání s hotovostí.

10. Tuzemský a zahraniční bezhotovostní platební styk, princip vnitřního a mezibankovního clearingu a zúčtování, funkce zúčtovacího centra ČNB.Operativní mechanismus hladkých plateb. Přeshraniční platby v EU.

11. Alternativní distribuční kanály. Samoobslužný a technický prodej. Elektronické bankovnictví – principy a užití elektronických platebních prostředků

12. Produkty devizových operací.
Promptní a termínové operace a jejich využívání v podnikové praxi.
Strukturalizace termínových operací ( spot, forward). Swapové operace.

13. Bankovní finančně úvěrové obchody. Faktoring, forfaiting, leasing. Schema a popis funkcí, účastníci obchodu, porovnání jednotlivých produktů, výhody, nevýhody, důvody užití.

Cvičení

10 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Zadání sem. práce, ukazatelé finanční analýzy (rozvaha, výkaz zisku a ztrát, cash-flow)
2. Úročení vkladů, kontokorent,
3. Splácení dluhu – úvěr
4. Finanční situace (kereditabilita) klienta - hypotéka
5. Bankovní produkty – Stavební spoření
6. Prezentace semestrální práce
7. Vstupní test ke zkoušce

eLearning