Detail předmětu

Ruština pro mírně pokročilé (zkouška)

FAST-VYR050Ak. rok: 2020/2021

K předmětu se vypisují čtyři volitelné předměty BYR1, BYR12, BYR2 a BYR22, ve kterých studenti získají požadované znalosti a dovednosti. Obsah zkoušky vychází z knih Raduga po novomu 1-3. Zkouška se skládá ze dvou částí, z písemné, kde se prověřuje znalost gramatiky a slovní zásoby, dále schopnost porozumění čtenému a poslechovému textu a také schopnost napsání krátkého textu v ruštině, a ústní části, která zkouší schopnost hovořit krátce o daném tématu (témata z výše uvedených knih) a reagovat na dotazy. Časová dotace pro vykonání zkoušky je 2 hodiny.
Témata k ústní části zkoušky (studenti budou zkoušeni individuálně, ústní část trvá 10-15 minut):
1. ?????
2. ?????????
3. ????????? ?????
4. ?????, ??????, ?????
5. ?????, ???????
6. ?????, ???? ??????????
7. ???????, ????????
8. ????????, ???????????
9. ????????? ????????
10. ??????
11. ????? ?????????
12. ??????, ??????? ????

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Cílem této zkoušky je, aby studenti prokázali, že jejich znalosti ruštiny jsou na takové úrovni, aby byli schopni ústně i písemně v běžných situacích použít základní slovní zásobu a gramatiku. Znalosti by měly být na úrovni mírně pokročilé 2 (A2+ podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky).

Prerekvizity

Student by měl jako přípravu ke zkoušce zvládnout gramatiku a slovní zásobu z učebnic Raduga po novomu 1-3. Jeho jazykové dovednosti (čtení, poslech, psaní a mluvení) by měly být na mírně pokročilé úrovni.
Gramatika: číslovky, časování sloves, zvratná slovesa, infinitiv, skloňování podstatných jmen, přídavných jmen a zájmen, neživotná a životná podstatná jména, nesklonná podstatná jména, předložkové vazby, datum, minulý čas, vykání, zpodstatnělá přídavná jména, vyjádření přibližnosti.
Slovní zásoba k tématům: představování, telefonování, základní informace o sobě, národnosti, na návštěvě, rodina, povolání, volný čas, zájmy, škola, orientace ve městě, dopravní prostředky, nakupování, Moskva a Petrohrad, Praha, setkání přátel, vzhled, lidské tělo, oblečení, vlastnosti člověka, roční období, počasí

Osnovy výuky

Pro tento předmět nabízí Kabinet jazyků FAST volitelné předměty BYR1, BYR12, BYR2 a BYR22, které se ovšem otevřou vždy jen při dostatečném počtu zájemců. V těchto kurzech studenti získají znalosti a dovednosti požadované ke zkoušce.

Učební cíle

Tato zkouška odpovídá úrovni A2+ podle CEFR. Prověřuje se, zda studenti získali základní slovní zásobu z obecné ruštiny, zvládli základní gramatická pravidla a jsou schopni se dorozumět v běžných životních situacích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.