Detail předmětu

In-line

CESA-TV-INLAk. rok: 2020/2021

Zlepšení techniky jízdy na inline bruslích, rozvoj kondice a dovedností a také prohloubení znalostí z vybrané specializace. Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání a ovlivnění tělesné zdatnosti a pohybové výkonnosti.

Aktuální rozvrh najdete v informačním systému VUT.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, rozvoj bruslařských dovedností a kondice.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.
Nutné vlastní vybavení: brusle, helma (bez cyklo či inline helmy není možno výuku navštěvovat, v omezené míře možno zapůjčit); dále doporučujeme chrániče zápěstí, kolen a loktů a vhodné sportovní oblečení.
Aktivita probíhá celoročně, z bezpečnostních důvodů nebruslíme pouze za deště a sněhu. Pokud je dráha vlhká, pak dle domluvy na FB stránce. Mírně vlhká dráha umožňuje výrazně zlepšit techniku brzdění.
Minimální počet zaregistrovaných účastníků je 5. Při nižším počtu bude přihlášeným nabídnuta přeregistrace do jiné hodiny inline bruslení.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka probíhá pod vedením vyučujícího formou nácviku jednotlivých prvků a řešení zadání konkrétních pohybových úkolů.
Různorodý profil dráhy a přilehlé asfaltové plochy uspokojí zájemce o kondiční bruslení, začátečníky i pokročilé bruslaře. Vhodné také jako specifická tréninková forma pro běžecké lyžování.
Z = základní kurz pro začínající bruslaře - technika jízdy vpřed, brždění brzdičkou + další způsoby brždění, změny směru, základní obraty z jízdy vpřed do jízdy vzad a naopak, cvičení pro zlepšení rovnováhy na bruslch, hry na bruslích
KP = kondiční kurz pro pokročilé bruslaře - cvičení na zlepšení individuální techniky jízdy (odraz, slalom, jízda vzad, přešlapování, obraty apod.)
KF= kondiční / fitness kurz - kurz pro mírně pokročilé a pokročilé bruslaře, kde si osvojíte pokročilejší provedení technik ze základního kurzu.

Orientační časová náplň:
50% nácvik a opakování techniky bruslení
50% zvyšování kondice a vytrvalosti při jízdě na bruslích.

Vlastníte-li sporttester, nenechávejte jej zahálet doma.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)



Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.

Osnovy výuky

V zimním i letním semestru je náplň výuky stejná, studenti si mohou vybrat podle náročnosti (Z, KP, KF). Orientační časová náplň lekcí představuje 50% nácvik a opakování techniky bruslení a 50% zvyšování kondice a vytrvalosti při jízdě na bruslích.
1. Lekce - BOZP, úvodní informace, seznámení studentů přípravou dvorců, seznámení s pravidly
2. – 12. lekce výuky podle náročnosti zvoleného programu:

Z = základní výuka pro začínající bruslaře - technika jízdy vpřed, brždění brzdičkou + další způsoby brždění, změny směru, základní obraty z jízdy vpřed do jízdy vzad a naopak, cvičení pro zlepšení rovnováhy na bruslích, hry na bruslích
KP = kondiční program pro pokročilé bruslaře - cvičení na zlepšení individuální techniky jízdy (odraz, slalom, jízda vzad, přešlapování, obraty apod.)
KF = kondiční / fitness program pro mírně pokročilé a pokročilé bruslaře; zde si osvojíte pokročilejší provedení technik ze základního kurzu.
3. 13. lekce - zápočet

Učební cíle

Zlepšení techniky jízdy na inline bruslích, rozvoj kondice a dovedností a také prohloubení znalostí z vybrané specializace. Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání a ovlivnění tělesné zdatnosti a pohybové výkonnosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve výjimečných případech bude možná ve vymezených hodinách na Fit centru Machina.
O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

Procházka, J. (2010). Inline bruslení bezpečně. (1. vyd., 94 s.) Praha: Grada. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor